Nieuw fonds ondersteunt Fairtrade cacaocoöperaties bij het bestrijden van kinderarbeid

Nieuw fonds ondersteunt Fairtrade cacaocoöperaties bij het bestrijden van kinderarbeid

Cover afbeelding voorNieuw fonds ondersteunt Fairtrade cacaocoöperaties bij het bestrijden van kinderarbeid
Vandaag wordt een nieuw fonds gelanceerd om Fairtrade gecertificeerde Ivoriaanse en Ghanese cacaocoöperaties te helpen bij het voorkomen en bestrijden van kinderarbeid en gedwongen arbeid.

Het aantal gevallen van kinderarbeid is in het afgelopen decennium gestegen. Volgens een rapport uit 2020 werken meer dan 1,5 miljoen kinderen tussen vijf en zeventien jaar op cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana. Een verandering van aanpak is dus zeer urgent.

Het nieuwe initiatief, het Fairtrade fonds tegen kinderarbeid en gedwongen arbeid, verstrekt fondsen aan Fairtrade gecertificeerde coöperaties die een succesvolle aanvraag doen. Deze middelen zijn bedoeld voor initiatieven die zich richten op het verbeteren van kinderrechten die nu vaak onvoldoende financiering ontvangen.

“Er is veel aandacht besteed aan het monitoren en opsporen van gevallen van kinderarbeid in met name de cacaosector in Ivoorkust en Ghana. Dat is absoluut noodzakelijk, maar niet voldoende om oorzaken van kinderarbeid daadwerkelijk aan te pakken,” zegt Edward Akapire, de directeur van Fairtrade West-Afrika. “Met dit nieuwe programma wil Fairtrade cacaocoöperaties verder ondersteunen om meer te investeren in preventie, zoals het verbeteren van onderwijs. Ook is het fonds bedoeld voor remediation van kinderarbeid waarbij een kind uit de kinderarbeid situatie wordt gehaald. Er zijn dan middelen nodig voor de families en de kinderen om te zorgen dat het kind zich kan ontwikkelen en om herhaling te voorkomen.

De Fairtrade standaarden verbieden kinderarbeid en de naleving ervan wordt regelmatig ter plaatse gecontroleerd door audit- en certificeringsorganisatie FLOCERT. Toch kan geen enkel certificeringssysteem voor 100 procent garanderen dat een product vrij is van kinderarbeid. Bovendien hebben veel coöperaties wel een systeem voor monitoring en remediation, maar hebben ze vaak niet het geld om duurdere preventie- en remediationmaatregelen te betalen.

Het programma begint met een startkapitaal van €450.000 van Fairtrade en zal geleidelijk worden uitgebreid met bijdrages van andere organisaties. Het fonds geeft cacao-exporteurs, importeurs, fabrikanten, merken en supermarkten in Fairtrade cacaoketens de mogelijkheid om coöperaties te ondersteunen bij het bestrijden van kinderarbeid en gedwongen arbeid. Met ingang van 1 juli 2023 is deze ondersteuning door commerciële partners een nieuwe eis in de Fairtrade cacaostandaard.

Om kinderarbeid te voorkomen, kunnen cacaocoöperaties zich richten op activiteiten zoals het verbeteren van toegang tot onderwijs voor kinderen. Ook activiteiten die meer inkomsten opleveren voor huishoudens om op deze manier armoede aan te pakken zullen zeker ingediend worden. Innovatieve ideeën op basis van opgedane ervaringen en prioriteiten van de coöperaties zijn ook belangrijke financieringscriteria van het programma.

Fairtrade verwacht dat het programma in het eerste jaar ongeveer 10 voorstellen zal financieren. Goede monitoring en evaluatie om het effect van de activiteiten te beoordelen en om geleerde lessen te delen, maken deel uit van alle gefinancierde projecten. Een managementcomité zal de meest recente kennis leveren over goede voorbeelden. Matthias Lange, uitvoerend directeur van de International Cocoa Initiative (ICI), maakt deel uit van dit comité. Het ICI is een organisatie die zich inzet voor het uitbannen van kinderarbeid in de cacaosector en is een belangrijke partner in het project.