Fairtrade Nederland verwelkomt initiatiefwetsvoorstel voor duurzaam en verantwoord ondernemen

Fairtrade Nederland verwelkomt initiatiefwetsvoorstel voor duurzaam en verantwoord ondernemen

WetgevingNU

Goed nieuws! Vandaag hebben ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP en Volt en D66 het initiatiefwetsvoorstel voor duurzaam en verantwoord ondernemen ingediend bij de Tweede Kamer. Fairtrade Nederland juicht dit voorstel van harte toe: goede wetgeving is nodig om ervoor te zorgen dat geen enkel bedrijf haar verantwoordelijkheid kan ontlopen wanneer het gaat om mensenrechtenschendingen en/of milieuschade. Fairtrade is blij te zien dat het belang van stakeholderbetrokkenheid in elke stap van gepaste zorgvuldigheid is opgenomen in het voorstel, een punt waarvoor we ons de afgelopen jaren keihard hebben ingezet. Het initiatiefwetsvoorstel is dus een belangrijke stap in de juiste richting, maar we zijn er nog niet. Het is tijd voor actie! 

Fairtrade roept samen met het Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen (IDVO) de politiek op om het voorstel voor wetgeving snel te behandelen. Met goede wetgeving kan Nederland ook op Europees niveau een voorbeeld zijn voor goede regels voor verantwoord en duurzaam ondernemen.  

Nu doorpakken!

Nu doorpakken, luidt daarom onze oproep, zodat boeren en werknemers niet nóg langer de dupe zijn van oneerlijke handelspraktijken. Fairtrade pleit ervoor dat wetgeving inclusief is en boeren en werknemers in staat stelt een leidende rol te spelen in due diligence processen, om zo geloofwaardige en effectieve mechanismen voor preventie, mitigatie en herstel op te bouwen. Om boeren daarbij te ondersteunen heeft Fairtrade de allereerste HREDD gids voor boerencoöperaties ontwikkeld. Met pragmatische begeleiding, training en advies biedt Fairtrade daarmee het eerste hulpmiddel dat de positie van boeren en werknemers in internationale toeleveringsketens probeert te verbeteren. Wil je meer informatie over Fairtrade en HREDD, neem dan contact op met lashinda@fairtradenederland.nl 

Bekijk het hele nieuwsbericht hier.