Fairtrade lanceert een vernieuwde Impact Map

Fairtrade lanceert een vernieuwde Impact Map

Impact Map
Fairtrade International heeft een vernieuwde Impact Map gelanceerd: een platform dat de impact van Fairtrade over de hele wereld in kaart brengt. Het is een grote stap voorwaarts voor transparantie en openheid over zowel de prestaties als de uitdagingen van de organisatie.
Fairtrade Impact Map

Verken de interactieve kaart  

Gebruikers kunnen de Impact Map gratis verkennen. Het bevat een publiek toegankelijke interactieve kaart met meer dan 100 Fairtrade projecten en studies over de hele wereld. 

Een overzicht van uitgelichte projecten en studies  

Uitgelichte projecten zijn onder andere projecten die extern gefinancierd worden door institutionele sponsoren, via commerciële partners, of uitsluitend met interne Fairtrade-financiering. Naast door Fairtrade uitgevoerde studies, bevat de Impact Map ook studies uitgevoerd door onafhankelijke, academici en instellingen. Het ‘Landenoverzicht’ geeft informatie over landen waar Fairtrade actief is.  

“Het Fairtrade systeem slaagt of faalt op basis van onze gedeelde visie van transparantie en openheid. De Fairtrade Impact Map is een cruciale stap om communicatie, belangenbehartiging, monitoring en leerprocessen te verbeteren.” zegt Jesse Hastings, hoofd van Impact Management bij Fairtrade International.

De Impact Map als aanvulling op de Fairtrade Risicokaart  

Gebruikers kunnen de Impact Map verkennen op basis van land, regio, product, thema, programma of jaar. Het vormt een aanvulling op de eerder gelanceerde Risicokaart, ontworpen om bedrijven en boerenorganisaties te helpen bij het beoordelen van risico’s op het gebied van mensenrechten en milieu.  

Hastings voegt toe dat terwijl de Risicokaart informatie geeft per land of product, de Impact Map gebruikers laat zien wat Fairtrade doet om die risico’s in een bepaald land te begrijpen en te beperken. Nieuwe functies sinds de interne lancering in maart 2023 omvatten automatische vertaling in het Frans, Spaans, Portugees en Duits, meldingen voor nieuwe inhoud en een gebruiksvriendelijkere navigatie.   

“De Impact Map is al populair geworden als een plek om na te denken over Fairtrade projecten en in opdracht uitgevoerde studies, om ervaringen te delen en te leren over vergelijkbare thema’s, producten of locaties,” aldus Jesse Hastings. 

De Fairtrade Impact Map voor iedereen

Arisbe Mendoza, Director of Global Impact bij Fairtrade International hoopt dat de Fairtrade Impact Map iedereen zal aanmoedigen, niet alleen experts en academici, maar iedereen met interesse in handelsrechtvaardigheid, om zich te verdiepen in de rijke inhoud die Fairtrade te bieden heeft. Het platform stelt de organisatie in staat om prestaties te vieren en tegelijkertijd open te zijn over de grote uitdagingen die voor hen liggen, vooral nu overheden en bedrijven worstelen met nieuwe eisen op het gebied van transparantie, zorgvuldigheid en duurzame inkoop.  

“De Fairtrade Impact Map is een belangrijk nieuw hulpmiddel in onze voortdurende zoektocht naar meer impact voor boeren, werknemers, bedrijven en consumenten,” voegde Melissa Duncan, uitvoerend directeur van Fairtrade International, toe. “Er is meer dan drie jaar aan gewerkt en ik feliciteer iedereen die betrokken is geweest bij het bereiken van dit stadium. Nu is het aan ons allemaal om het platform optimaal te benutten en in de toekomst nog meer impact te creëren.”