Fairtrade lanceert allereerste HREDD gids voor boeren 

Fairtrade lanceert allereerste HREDD gids voor boeren 

HREDD Fairtrade
HREDD (of gepaste zorgvuldigheid) is de inspanning die tegenwoordig van bedrijven wordt gevraagd om betrokkenheid bij schending van mensenrechten en milieu tegen te gaan. Ook boerencoöperaties zullen hun werk op dit gebied moeten versterken. Fairtrade heeft de allereerste HREDD gids voor boerencoöperaties ontwikkeld. Met pragmatische begeleiding, training en advies biedt Fairtrade daarmee het eerste hulpmiddel dat de positie van boeren en werknemers in internationale toeleveringsketens probeert te verbeteren.

De ruim 1500 boerenorganisaties waarmee Fairtrade samenwerkt zijn vaak nog niet bekend met de verwachtingen die horen bij de processen van gepaste zorgvuldigheid (HREDD). Wel implementeren zij op reguliere basis al vele activiteiten die onderdeel zijn van het HREDD proces. Het gaat hier om activiteiten zoals het doen van risico analyses, het trainen van medewerkers en boeren op milieu- en sociale kwesties of bestrijding van kinderarbeid en het doorvoeren van beleid op het gebied van gender. 

De gids maakt boerencoöperaties wegwijs in HREDD processen, zodat ook zij worden meegenomen in besluitvorming, begrijpen waar HREDD over gaat en weten hoe ze kunnen bijdragen aan deze processen om er zelf baat bij te hebben. De gids bouwt voort op bestaande kennis en activiteiten van de boerencoöperaties om te helpen bij het inrichten van HREDD processen binnen de organisaties. Zo worden er concrete voorbeelden gegeven waar ze direct mee aan de slag kunnen. Fairtrade probeert hiermee een praktische en informatieve gids te bieden aan de mensen aan het begin van onze toeleveringsketens. 

Bekijk de Fairtrade gids hier.