Fairtrade lanceert Climate Academy Guide voor koffieboeren

Fairtrade lanceert Climate Academy Guide voor koffieboeren

Cover afbeelding voorFairtrade lanceert Climate Academy Guide voor koffieboeren

De Climate Academy Guide, gelanceerd voor ‘World Environment Day’ op 5 juni, helpt koffieboeren zich te weren tegen klimaatverandering

Utrecht, 1 juni 2021 – Fairtrade lanceert vandaag een nieuwe klimaatgids voor koffieboeren in Oost- en Centraal-Afrika om hen in staat te stellen zich effectief aan te passen aan klimaatverandering. Gebaseerd op de ervaringen van 8.500 koffieboeren van acht coöperaties in Kenia, biedt de Climate Academy Guide praktische informatie. De boeren krijgen vaardigheden en inzichten om milieurisico’s op hun boerderijen aan te pakken. De gids biedt handvatten om te bepalen in hoeverre ze worden blootgesteld aan de effecten van klimaatverandering en wat de meest effectieve benadering is om de impact te verzachten.

Behoefte aan aanpassingsvermogen
Nu de effecten van klimaatverandering wereldwijd duidelijk worden, moet het aanpassingsvermogen van boeren worden verbeterd. Vooral in de landbouwsector worstelen boeren met variabele en ongunstige klimatologische omstandigheden. Het is belangrijk om de kennis van boeren te vergroten en hen te ondersteunen bij het passend reageren op risico’s van klimaatverandering. De Climate Academy Guide biedt informatie die bruikbaar is voor koffieboeren in verschillende landen. De gids beschrijft de beste landbouwpraktijken zoals bodem- en waterbeheer, afvalbeheer, energieverbruik, koffieboombeheer en bosbouw op de boerderij.

Vaardigheden ontwikkelen
Hoewel boeren in de meest ongerepte gemeenschappen bekend zijn met veranderingen zoals langdurige droge periodes, buitensporige regenval, het vaker voorkomen van plagen en vervolgens een mindere oogst, begrijpen ze het verband tussen deze veranderingen en klimaatverandering niet. De Climate Academy Guide, ontworpen als een educatief hulpmiddel voor klimaatverandering, voorziet boeren van vaardigheden om de veranderingen op hun boerderijen te evalueren. Er wordt ook gekeken naar veranderingen in weerpatronen. Vervolgens ontwikkelen de boeren een risicobeoordelingsmatrix en bepalen ze op basis daarvan welke activiteiten ondernomen moeten worden om de kwetsbaarheid van koffiestruiken te verminderen (adaptie) en de opwarming van de aarde en de daaraan gerelateerde effecten te beperken (mitigatie).

De boeren van Fairtrade gecertificeerde koffiecoöperaties in Kenia hebben de in de Climate Academy Guide beschreven duurzame landbouwpraktijken toegepast, zoals snoeien, schaduw geven, bodem bedekken en water gebruik. Dit heeft geresulteerd in een gezondere koffieteelt en een betere opbrengst, waarbij boeren een productieverhoging van 28% per struik zien. Boeren zetten zich ook in om de oorzaken van klimaatverandering te verminderen. Huishoudens zijn zonne-energie, biogas en briketten gaan gebruiken in plaats van hout als brandstof of kerosine.

De inzichten die de Climate Academy Guide biedt, zijn heel waardevol. Het leert ons hoe boeren bomen planten, hun inkomstenbronnen diversifiëren en hoe ze zich aanpassen aan de veranderende klimaatpatronen’’, James Ndeto, projectmanager, Machakos Cooperative Union.  

“Omdat de weerpatronen erg snel veranderen door klimaatverandering, is het belangrijk om voorbereid te zijn. Op mijn boerderij maak ik nu beter gebruik van regenwater door geulen te graven en hier het water op te slaan voor toekomstig gebruik wanneer het warm en droog is,’’ Stephen Mutie Kilonzo, koffieboer, Musilili Farmers Cooperative Society.

Van toepassing op andere boeren
Lessen uit de Climate Academy Guide zijn toepasbaar op andere koffieboeren in Oost- en Centraal-Afrika. Fairtrade Afrika heeft de Climate Academy Guide vertaald in drie talen die in de regio veel voorkomen: Swahili, Frans en Amhaars. De gids is verder omgezet in acht korte trainingsvideo’s die beschikbaar zijn voor koffieproducentenorganisaties in Ethiopië, Tanzania en Rwanda om het leren voor boeren op het platteland makkelijker te maken.

De lancering van de Climate Academy Guide markeert een spannend moment in het Climate Academy Project. Hoewel deze gids is ontwikkeld voor Oost- en Centraal-Afrika, is het een open-source document waardoor koffieboeren over de hele wereld kunnen leren en trainingen delen. We hopen dat door het wijdverspreid delen van de lessen van dit project, alle koffieboeren zullen profiteren, hun bedrijf kunnen verbeteren en zich kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat.’’ Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland.

Fairtrade Afrika ontwikkelde de Climate Academy Guide met de steun van Fairtrade Nederland, de Nationale Postcode Loterij en de deskundige inbreng van het Keniaanse Coffee Research Institute.

Klik hier om de Climate Academy Guide te lezen. Wil je meer weten over de Climate Academy klik dan hier en hier.