Fairtrade keurmerk is topkeurmerk volgens Milieu Centraal

Fairtrade keurmerk is topkeurmerk volgens Milieu Centraal

Cover afbeelding voorFairtrade keurmerk is topkeurmerk volgens Milieu Centraal

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft het rapport ‘Topkeurmerken voor duurzame voeding’ gepubliceerd. De keurmerken met de meest strenge eisen op het gebied van duurzaamheid, transparantie en controle komen in aanmerking voor het predicaat ‘topkeurmerk’. Het Fairtrade keurmerk is één van de elf keurmerken die zich volgens Milieu Centraal topkeurmerk mag noemen.

Keurmerken uitdagen op eerlijke handel

Milieu Centraal verwacht dat een tweejaarlijkse ordening ervoor zorgt dat keurmerken zichzelf voortdurend verder ontwikkelen en de lat steeds iets hoger zullen leggen. Daar zijn we het helemaal mee eens. Milieu Centraal kan de beoordelingssystematiek natuurlijk gebruiken om de keurmerken te stimuleren.

In de vorige editie van de keurmerkwijzer was een apart criterium ‘eerlijke handel’ opgenomen. Wat ons betreft een essentieel criterium, zeker in het huidige duurzaamheidsdebat waarin naast duurzame productie ook wordt gekeken hoe de kosten voor duurzaamheid concreet in de keten worden vastgelegd. Welke harde eisen worden gesteld aan het geld dat terugvloeit in de keten richting boerenorganisaties? Als Fairtrade keurmerk hebben wij hiervoor instrumenten als een minimumprijs en een niet-onderhandelbare extra premie die rechtstreeks naar boerenorganisaties gaat. Andere keurmerken stellen minder vergaande eisen. Wij zouden graag zien dat Milieu Centraal ze uitdaagt de lat zo hoog mogelijk te leggen door er (weer) een apart beoordelingscriterium van te maken.