Fairtrade groeit internationaal opnieuw met 15 procent

Fairtrade groeit internationaal opnieuw met 15 procent

Cover afbeelding voorFairtrade groeit internationaal opnieuw met 15 procent

Consumenten over de gehele wereld weten Fairtrade gecertificeerde producten steeds beter te vinden. Fairtrade weet kleine boeren en werknemers bovendien steeds meer te bieden. Dit blijkt uit een rapport van Fairtrade International.

De verkoop van Fairtrade producten wereldwijd bedroeg in 2013 5,5 miljard euro. De snelst groeiende verkoopcijfers waren te zien bij Fairtrade koffie (8 procent), suiker (22 procent), bananen (12 procent) en bloemen (16 procent). In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland groeide de Fairtrade markt het hardst. Duitse consumenten schaften zelfs 23 procent meer Fairtrade producten aan.

Voor de meer dan 1,4 miljoen boeren en werknemers in 74 verschillende landen betekent deze groeiende markt dat hun inkomen groeit. Bovendien creëert Fairtrade nieuwe mogelijkheden om boeren en werknemers te ondersteunen en te begeleiden. Harriet Lamb, directeur van Fairtrade International: ‘We koppelen de groeiende markt aan nieuwe methodes om de impact voor boeren en werknemers te vergroten. We hebben in het afgelopen jaar veel nieuwe grote initiatieven doorgevoerd. Zo zijn er nieuwe benchmarks geïntroduceerd voor leefbaar loon, is er een groot project gestart om kinderarbeid te voorkomen en worden lokale vakbonden ondersteund bij onderhandelingen met werkgevers. En dan zijn we pas op de helft van het uitvoeren van de ambitieuze nieuwe strategie die we vorig jaar hebben aangekondigd’.

Fairtrade introduceerde nieuwe programma’s om kleine boeren te ondersteunen en hun weerbaarheid te vergroten. Het Fairtrade Access Fund verleende leningen aan 14 producentenorganisaties voor in totaal 7,5 miljoen euro. Hier profiteerden meer dan 60.000 boeren van. Ook werden drie nieuwe projecten opgezet in Zuid-Amerika en Oost-Afrika waarbij boeren zich leren wapenen tegen klimaatveranderingen.

Ook herzag Fairtrade de Hired Labour Standards, waarbij werknemers meer beslissingsbevoegdheid kregen, meer mogelijkheden om vakbonden op te richten, meer flexibiliteit ten aanzien van de besteding van de Fairtrade premie, en duidelijkere richtlijnen ten aanzien van leefbaar loon.

Lees het volledige rapport van Fairtrade International hier.