Fairtrade Goud Campagne van Start!

Fairtrade Goud Campagne van Start!

Cover afbeelding voorFairtrade Goud Campagne van Start!

Fairtrade Nederland lanceert Fairtrade goud campagne
Koppels maken kans op twee eerlijke gouden ringen

Utrecht 11 mei – Vandaag start de Fairtrade goud campagne van Fairtrade Nederland. Koppels worden opgeroepen om hun liefdesverhaal te delen op de website ikwilfairtradegoud.nl en maken zo kans op twee ringen vervaardigd van Fairtrade gecertificeerd goud, aangeboden door House of Eleonore. De ringen worden uitgereikt door minister Ploumen. De situatie in veel kleinschalige goudmijnen in Afrika en Latijns Amerika is schrijnend en daar wil Fairtrade Nederland verandering in brengen. “Een eerlijke trouwring bezegelt wat ons betreft de liefde pas echt”, aldus Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland. De campagne duurt t/m 9 juni 2015.

Vanaf vandaag kunnen koppels zich aanmelden. Op woensdag 3 juni sluit de inschrijving. De jury zal vervolgens het winnende paar uitroepen op basis van motivatie en het delen van hun liefdesverhaal via social media. Op 9 juni zal minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel de gouden ringen uitreiken aan het winnende paar tijdens de Nationale Ronde Tafel over Goud, die wordt georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waarom Fairtrade goud?
Er werken zo’n 16 miljoen arbeiders in de kleinschalige goudmijnbouw. Het delven van goud is fysiek zwaar en gevaarlijk. Dat de problematiek zeer actueel is, werd onlangs pijnlijk bevestigd toen er een illegale mijn instortte in Tanzania waarbij slachtoffers zijn gevallen. Door het ontbreken van lokale wetgeving worden veel mijnwerkers de illegaliteit ingedrukt met als gevolg dat zij werken onder slechte en onveilige omstandigheden. Fairtrade wil dit tegen gaan en stelt strenge eisen aan mijnen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden, inkomen en milieu. Ook ontvangen mijnwerkers een minimumprijs en daarnaast een Fairtrade premie van $2000,- per KG, die zij gezamenlijk investeren in hun gemeenschap.

Een positieve ontwikkeling is dat steeds meer goudsmeden en juweliers zich aanmelden bij Fairtrade Nederland om te werken met eerlijk goud. Op dit moment werken we met net iets meer dan 50 juweliers en goudsmeden. Meer informatie over de campagne en waar Fairtrade gouden sieraden gekocht kunnen worden vind je op ikwilfairtradegoud.nl