Fairtrade & Chocolatemakers slaan de handen ineen

Fairtrade & Chocolatemakers slaan de handen ineen

Fairtrade & Chocolatemakers
Ja, dat lees je goed! Vanaf vandaag liggen de eerste Chocolatemakers chocoladerepen in de winkel met het Fairtrade keurmerk.

Al jaren zetten wij ons in voor betere betaling aan boeren. Net als Chocolatemakers. En dat gaan we vanaf nu samen doen! Vanaf 28 april zijn de eerste Fairtrade Awajún repen uit Peru te koop bij EkoPlaza en online via de webshop van Chocolatemakers.

Chocolatemakers medeoprichter Rodney Nikkels: “Het zou fantastisch zijn wanneer Fairtrade met andere industriespelers steeds meer boeren van een leefbaar inkomen kan voorzien. We willen het debat omtrent leefbaar inkomen voor cacaoboeren van ‘binnenuit’ kunnen voeren en verder ondersteunen, daarom voeren wij nu ook het Fairtrade keurmerk.”

Chocolatemakers

Chocolatemakers maakt de chocola van boon tot reep zelf in hun fabriek in Amsterdam. Daarnaast werken zij met single origin bonen, die rechtstreeks voor een hogere prijs worden ingekocht bij cacaoboeren uit Peru, Colombia, Congo en de Dominicaanse Republiek.

Meer inkomen voor de boeren door fabriek in Peru

Naast een goede prijs voor de cacaobonen, kan er meer waarde worden gecreëerd in de productielanden zelf. De eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen, de Awajún bar, worden daarom deels in Peru en deels in Amsterdam gemaakt. Chocolatemakers heeft samen met de coöperatie NorAndino een cacao-verwerkingsfabriek opgezet om de cacaobonen tot massa te verwerken in Peru. De tweede stap – van de massa tot de chocoladereep – wordt in Amsterdam gedaan, maar in de toekomst ook in Peru.

Hoe Chocolatemakers aan de naam van deze reep komt? De Awajún indianen, die leven in het Amazone regenwoud in Peru, verbouwen de cacao van deze reep. Aha, vandaar de naam dus! Met de inkomsten van deze cacao kunnen de Awajún in hun levensonderhoud voorzien. Zo zijn zij niet genoodzaakt geld te verdienen door hout te verkopen of te kappen voor landbouw en veeteelt. Hiermee draagt deze reep bij aan behoud van het tropisch regenwoud en de ontwikkeling van duurzame teelt van cacao!

Chocolatemakers cacaoboerinnen in Peru

Spoiler alert:

Rond 2 mei komen op bijzondere wijze de eerste Fairtrade cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek aan in Amsterdam. De bonen zijn geheel CO2 neutraal getransporteerd met het zeilschip Tres Hombres. Wat? Per zeilschip?! Ja, de verduurzaming stopt niet bij de cacaoboon. Oja, de Tres Hombres repen herken je – natuurlijk – aan het zeilschip Tres Hombres én aan ons logo op de verpakking.

Zeilschip Tres Hombres.

Amsterdamse chocolade met een verhaal

Een verhaal heeft dit merk zeker. Wist je bijvoorbeeld dat er in Amsterdam een chocoladefabriek staat? En dat er twee keer per jaar meer dan honderd sportievelingen met de fiets vanuit Duitsland naar Amsterdam komen om chocola op te halen, om die vervolgens te brengen naar meer dan zeventig Duitse plaatsen en zelfs naar Oostenrijk en Zwitserland! De verpakking van de chocoladerepen gemaakt is van bio-based, composteerbare materialen en zo op de composthoop kan? Afijn, volgens ons is het duidelijk dat dit nog een verhaal waard is!

Stay tuned.