Fairtrade café opent in Nederlands Openluchtmuseum

Fairtrade café opent in Nederlands Openluchtmuseum

Cover afbeelding voorFairtrade café opent in Nederlands Openluchtmuseum

Fotograaf: Wim de Knegt

Koffie is de normaalste zaak voor ons en dagelijks drinken wij in Nederland zo’n 50 miljoen kopjes per dag. Dat is heel veel koffie! Maar is het altijd zo vanzelfsprekend geweest en zal het altijd zo vanzelfsprekend blijven?

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem laat een stukje koffie geschiedenis zien met de Canon van Nederland en de tentoonstelling Gruwelijk Lekker. De Canon van Nederland toont de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van gebeurtenissen, personen en onderwerpen. Gerelateerd aan koffie zijn de Canonvensters Max Havelaar, VOC en slavernij van belang. Gruwelijk lekker is een thematentoonstelling die de tien belangrijkste ingrediënten uit de afgelopen eeuwen toont; zo ook de koffieboon.

Gisteren heeft het Nederlands Openluchtmuseum het Fairtrade café aan het Zaanse Plein geopend. Woning Krommenie, een 17-eeuws pand, zal vanaf nu zijn deuren openen voor het publiek. In de woning wordt het verhaal verteld van koffie, de koffieboeren de plantages en het proces van koffie branden. Maar natuurlijk wordt er ook dagelijks de lekkerste koffie bereid!

De koffie die in het Fairtrade café zal worden geschonken is ‘Coffee to Stay’, een campagne koffie die tot stand is gekomen door een unieke samenwerking tussen Fairtrade Nederland, Koffiebranderij Peeze en de Nationale Postcodeloterij. Met deze koffie willen wij aandacht vragen voor de effecten die klimaatverandering heeft op de koffieplant. Als wij boeren namelijk niet beter betalen en trainen, is een duurzame koffieteelt uitgesloten en kan het wel eens een echte ‘to go’ koffie worden. Dus koop en drink Fairtrade koffie en help boeren in zwaar weer!

Ben jij een echte koffieliefhebber maar ook geïnteresseerd in het verhaal dat achter jouw geliefde kopje koffie schuil gaat? Bezoek dan het Nederlands Openluchtmuseum! Meer informatie vind je hier.