Fairtrade cacaoprogramma werpt zijn (cacao)vruchten af

Fairtrade cacaoprogramma werpt zijn (cacao)vruchten af

Fairtrade cacaoboerin Ghana
Cacaocoöperaties met beter bestuur, sterker financieel management en een meerjarenplanning. En ook nog eens een actievere deelname van cacaoboeren binnen hun organisatie.

Deze mooie resultaten zijn te danken aan het Fairtrade West African Cocoa Programme (WACP).  Dat blijkt uit een evaluatie van het programma dat is uitgevoerd door Afriqinsights

Het cacaoprogramma in Ghana en Ivoorkust is begonnen in 2016 en heeft tot doel om sterke coöperaties te bouwen die tegen een stootje kunnen. En die ook inspelen op de behoeften van hun boerenleden en de afnemers van hun cacaobonen. Het programma bestaat uit trainingen en advies door Fairtrade Africa aan meer dan 230 coöperaties en boeren. 30 van deze coöperaties zitten in een nog intensiever traject met ook ondersteuning op strategische planning voor de lange termijn.  

Goed bestuurde en democratische coöperaties zijn beter in staat om langdurige relaties aan te gaan met hun afnemers. Dit leidt tot meer Fairtrade verkopen en daarmee hogere inkomens voor boeren en voortgang op leefbaar inkomen.  

Anne-Marie Yao, Cocoa Manager voor Fairtrade Africa ziet nog meer ontwikkelingen in de praktijk: “Democratisch gerunde coöperaties zijn de beste manier om ervoor te zorgen dat boeren een sterke en gezamenlijke stem in de handel te hebben. En de kennis en middelen om mensenrechtenschendingen aan te pakken.  

Een van de aanbevelingen van de evaluatie is dat meer merken en retailers de leefbaar inkomenstrategie van Fairtrade moeten gaan uitvoeren; dus een hogere prijs betalen in combinatie met langetermijncontracten en ondersteuning gericht op diversificatie en productieverbetering.