HomeNieuwsFairtrade cacao: op weg naar duurzaam levensonderhoud

Fairtrade cacao: op weg naar duurzaam levensonderhoud

Terwijl wereldwijd de vraag naar verantwoord geproduceerde chocolade toeneemt, zijn consumenten op zoek naar nieuwe manieren hoe ze uiting kunnen geven aan wat ze echt belangrijk vinden. Voor merken betekent dit dat een duurzaamheidsaanpak nodig is waarin sociale, economische en milieudoelstellingen gecombineerd zijn.

Fairtrade organiseert een gratis webinar voor bedrijven die duurzame cacao willen inkopen en tegelijkertijd een positieve merkimpact willen maken. Het webinar vindt plaats op woensdag 3 november om 16.30 uur en wordt georganiseerd in samenwerking met Sustainable Brands en zal in het Engels zijn. 

Doe mee en krijg tijdens deze sessie van een uur tips over hoe je geloofwaardigheid, vertrouwen en waarde voor jouw bedrijf kunt creëren. Deelnemers krijgen inzicht hoe branchegenoten uitdagingen in cacao aanpakken. Er zal gesproken worden over drie belangrijke thema’s: gelijkheid, de klimaatcrisis en inkomenszekerheid.  

Fairtrade werkt samen met bedrijven om de kracht van handel te benutten om ongelijkheid te bestrijden, mensenrechten te garanderen en lokale oplossingen voor klimaatverandering te ondersteunen. Fairtrade is het enige systeem dat eerlijkheid in de hele toeleveringsketen verankert, waar boeren en bedrijven samenwerken om een rechtvaardige samenleving te creëren.  

Een nieuwe Fairtrade b2b-brochure zal door Fairtrade International worden gelanceerd tijdens ons webinar, waarin wordt uiteengezet wat Fairtrade zakelijke partners kan bieden. De brochure zal de aanpak en impact van Fairtrade benadrukken en hieronder vatten we dit samen voor de lezer: 

Wanneer je met Fairtrade werkt, krijg je toegang tot een netwerk van professionele en georganiseerde boeren die zijn uitgerust om op de lange termijn sterke gemeenschappen op te bouwen. Je bedrijf profiteert van onze op maat gemaakte benadering die je helpt je sociale en milieudoelstellingen te behalen.  

Fairtrade is wereldwijd het meest erkende en vertrouwde ethische label met meer dan 30 jaar ervaring in het werken met kleinschalige cacaoboeren. De Fairtrade standaarden vormen de basis voor de lokale aanpak van wereldwijde uitdagingen, van klimaatverandering tot mensenrechten. 

ONZE AANPAK OM IMPACT IN CACAO TE REALISEREN 

Op weg naar een leefbaar inkomen  

De Fairtrade minimumprijs beschermt boeren en werknemers tegen sterke prijsschommelingen op de wereldmarkt. Onze leefbaar inkomen strategie creëert een pad naar een beter levensonderhoud. Een leefbaar inkomen behelst niet alleen de meest fundamentele behoeftes, zoals voldoende voedzaam eten, een dak boven het hoofd, kleding, onderwijs en gezondheid, maar betekent ook financiële ruimte om te kunnen investeren in de toekomst. Tussen 2016-2020 verhoogden cacaoboeren in Ivoorkust hun inkomen met 85% door onze geïntegreerde aanpak.  

Sterke, veerkrachtige producentenorganisaties  

Sterke producentenorganisaties zijn de pijlers in een gemeenschap. Daarom helpen we cacaocoöperaties te professionaliseren zodat ze beter in kunnen spelen op de vragen van hun boerenleden en hun zakenpartners. 85% van de boerenleden in gecertificeerde coöperaties in Fairtrade’s West-Afrika Cacao Programma vindt dat het management van de coöperatie in het belang werkt van de boeren.  

Ontbossing aanpakken, klimaatbestendigheid opbouwen  

Wij geloven dat boeren zelf het beste weten wat nodig is voor ontwikkeling en waar de prioriteiten liggen. Fairtrade ondersteunt producenten om klimaatrisico’s te beoordelen en biedt trainingen en middelen aan zodat boeren zich kunnen weren tegen  klimaatverandering. We werken ook samen met boeren om bosgebieden te behouden. Zo resulteren agroforestry-projecten in West-Afrika en Latijns-Amerika in een verhoogd aantal bomen, bodembehoud en klimaatbestendigheid. 

Kinderarbeid uitroeien  

Fairtrade pakt de onderliggende oorzaken van kinderarbeid aan door het gezinsinkomen te verbeteren, de toegang tot onderwijs uit te breiden en het bewustzijn ten aanzien van kinderrechten te vergroten. Ons ‘child labour monitoring and remediation system’ is een jeugd-inclusieve, community gerichte aanpak die gemeenschappen begeleidt bij het vinden van oplossingen. Fairtrade is ook lid van het International Cocoa Initiative en draagt bij aan dialoog en onderzoek naar kinder- en dwangarbeid. 

Fairtrade biedt je bedrijf diverse mogelijkheden om je waarden om te zetten in duurzame daden. Werk met ons samen om je handelsketen te transformeren en ontdek wat eerlijk is. Ga voor meer informatie naar www.fairtrade.net/product/cocoa of neem contact met ons op. 

Om live voorbeelden te krijgen van hoe we samenwerken met verschillende bedrijven op het gebied van cacao en de impact van deze partnerships, kun je je nu registreren voor ons webinar. 

Sprekers zijn o.a.: Philippe Weiler, CSR Manager, Lidl Belux; Paul Schoenmakers, Head of Impact, Tony’s Chocolonely; Anne-Marie Yao, Regional Cocoa Manager, Fairtrade Africa; en Cécile Henrard, Senior Business Development Manager, Fairtrade Belgium. Moderator: Etienne White, Sustainable Brands. 

Woensdag 3 november | 16.30 uur | 1 uur gratis webinar. 

Registreer nu