Fairtrade boeren in nood door overstroming in India

Fairtrade boeren in nood door overstroming in India

Cover afbeelding voorFairtrade boeren in nood door overstroming in India

Kerala, in het zuiden van India, staat normaal bekend als toeristische trekpleister, waar jaarlijks zo’n 1 miljoen toeristen verblijven. Maar afgelopen maand werd de regio getroffen door hevige regenbuien en ernstige overstromingen.

Door de grote regenbuien sinds het begin van augustus moesten de autoriteiten in India de sluizen openzetten. De grote overstromingen die daarop volgden, kosten meer dan 200 mensen het leven. Door landverschuivingen zijn de streken Idukki en Wynadu geïsoleerd. In deze twee regio’s wonen ook veel Fairtrade gecertificeerde producenten van onder andere koffie, cacao en specerijen. Ongeveer 14.000 Fairtrade boeren en 9.000 arbeidskrachten moesten door de regen en overstromingen hun huizen en boerderijen verlaten en intrek nemen in opvangkampen.

Het effect voor Fairtrade boeren
De oogst, boerderijen en huizen zijn ernstig beschadigd. De schade aan gewassen zoals koffie, thee, kruiden, rijst en banaan is groot. Veel gewassen zijn nu besmet met schimmel. De boeren hebben elke bron van levensonderhoud verloren. Daarbij zijn de gebouwen waar de kinderen naar school gingen ook beschadigd. De eerste noodhulp is gegeven met hulp van de Fairtrade coöperatie ter plekke. Maar vanaf nu zullen de producenten hun huizen en boerderijen weer op moeten bouwen. Deze Fairtrade boeren hebben dringend hulp nodig.

Helpt u mee?
De medewerkers van Fairtrade Asia & Pacific hebben noodhulp gegeven en houden zich nu bezig met de wederopbouw. Ze plannen een rehabilitatieprogramma voor de lange termijn voor de  boerengemeenschap. Voor de wederopbouw is geld nodig. Zou u hieraan een bijdrage willen leveren? Dan kunt u een donatie doen en storten wij uw gift rechtstreeks naar Fairtrade Asia & Pacific:

NL63 RABO 0140229396
T.n.v. Stichting Max Havelaar o.v.v. “Steun overstroming India”

Namens Max Havelaar en de boeren alvast hartelijk bedankt voor uw bijdrage!
Lees hier ook informatie vanuit Fairtrade Asia & Pacific >>