HomeNieuwsFairtrade biedt kleinschalige sinaasappelboeren in Brazilië voordelen

Fairtrade biedt kleinschalige sinaasappelboeren in Brazilië voordelen

Sinds bijna 15 jaar is er Fairtrade sinaasappelsap op de markt, voornamelijk afkomstig uit Brazilië. De afgelopen jaren ziet Stichting Max Havelaar steeds meer groeikansen voor Fairtrade sap op de Nederlandse markt. Daarom hebben wij, in samenwerking met onze collega’s van Max Havelaar Zwitserland en Fairtrade International opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van Fairtrade sinaasappelsap voor Braziliaanse kleinschalige boeren.

Minder kwetsbaar

Uit het onderzoek ‘Assessing the benefits of Fairtrade orange juice for Brazilian small farmers’ komt naar voren dat het vangnet van de Fairtrade minimumprijs de boeren van de drie onderzochte Fairtrade coöperaties minder kwetsbaar maakte in een geconcentreerde markt met een sterk fluctuerende prijs. Dit effect kwam met name sterk naar voren tijdens de financiële crisis, toen de prijzen voor sinaasappels tot een dieptepunt waren gedaald. Langdurige relaties met afnemers maakten handel in deze moeilijke marktomgeving mogelijk, terwijl veel niet gecertificeerde kleinschalige boeren werden gedwongen om met de sinaasappelproductie te stoppen en hun land te verhuren aan suikerrietplantages.

Fairtrade certificering leidde tot een verbeterde economische situatie en levensstandaard voor het grootste deel van de ondervraagde boeren. Dankzij hogere prijzen en de Fairtrade premie konden ze investeren in de ontwikkeling van hun coöperatie en agronomische trainingen voor de leden.

Sterke organisaties

De onderzochte Fairtrade coöperaties ontwikkelden zich tot sterke, transparante organisaties, waar de leden veel vertrouwen in hadden. Twee van de drie coöperaties slaagden erin om hun sappen niet meer via de verwerker, maar rechtstreeks aan hun importeurs te verkopen. Daarmee vergrootten zij hun zelfstandigheid en controle over de afzet van hun sap.

Uitdagingen

Het rapport zet de uitdaging neer voor Fairtrade om via de nieuwe Workers’ Rights Strategy van Fairtrade ook de omstandigheden van de werknemers van sinaasappelboeren verder te verbeteren.

Het onderzoek is uitgevoerd in april en mei 2013. De sapmarkt is dynamisch, nieuwe spelers zijn sindsdien toegetreden tot de Fairtrade markt. Dat neemt nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo heeft in ieder geval één coöperatie aangegeven dat hun marktaandeel Fairtrade gecertificeerde sinaasappelsap gedaald is. Zulke signalen worden uiteraard serieus opgepakt door de (inter)nationale Fairtrade organisaties. We zijn in gesprek om te onderzoeken hoe we tot een groei kunnen komen die voor alle partijen voordelig is.

Max Havelaar blijft zich samen met haar commerciële partners inzetten om het volume van Fairtrade sap en daarmee de impact voor de boeren te vergroten. Deze studie biedt waardevolle inzichten in de bijdrage die Fairtrade kan leveren.

Lees hier het volledige rapport. Assessing the benefits of Fairtrade Orange Juice for Brazilian Small Farmers

Lees hier de samenvatting van het rapport.

Lees hier de reactie van Stichting Max Havelaar.

In dit filmpje legt sinaasappelboer Sergio uit wat Fairtrade voor hem en zijn familie betekent.