Finalisten Fairtrade Awards bekendgemaakt

Finalisten Fairtrade Awards bekendgemaakt

Fairtrade Awards winnaars 2014

Wat hebben een Indiaas meidenvoetbalteam, een tomatenkwekerij in Noord-Afrika en een supermarkt in Taiwan met elkaar gemeen? Het antwoord: zij zijn allemaal in de race voor de prestigieuze 2020 International Fairtrade Awards!

Na intensief overleg, heeft een jury die Europa, Afrika, Latijns-Amerika en Azië vertegenwoordigt, twaalf bijzondere bedrijven, organisaties en campagnes geselecteerd om door te gaan naar de finale op 25 maart in Berlijn.

Er waren meer dan 80 aanmeldingen uit 30 landen, verdeeld over 4 categorieën – Coöperatie van het Jaar, Plantage van het Jaar, Handelaar van het Jaar en Campagne van het Jaar. Inzendingen varieerden van kleine coöperaties tot multinationals. Wat ze allemaal delen is een passie voor Fairtrade en hun inzet voor een betere toekomst voor boeren en werknemers.

“Het was enorm moeilijk om de top drie van elke categorie te kiezen die door mogen gaan naar de finale. Al deze organisaties verdienen erkenning voor hun geweldige werk. Het laat maar weer de grootte en verscheidenheid van de wereldwijde Fairtrade-familie zien.”

Darío Soto Abril, CEO van Fairtrade International en voorzitter van de jury

Coöperatie van het Jaar Award

De finalisten voor de Coöperatie van het Jaar award zijn onder andere de cacaocoöperatie Asunafo North Union in Ghana, de koffiecoöperatie Cooperativa de Caficultores del Norte en de bananenproducent Cooperativa Multiactiva de Bananeros, beide in Colombia. Al deze coöperaties scoren goed op het gebied van ontwikkeling, innovatie, inclusiviteit, non-discriminatie en hun bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Plantage van het Jaar award

Bij de inzendingen voor de Plantage van het Jaar award wordt beoordeeld in hoeverre de organisatie zich inzet voor de werknemers en hun gezinnen. Tevens wordt er gekeken of participatie van werknemers in de organisatie wordt aangemoedigd. Finalisten in deze categorie zijn: bananen boerderij Agropecuaria El Tesoro in Colombia, tomatenkwekerij Desert Joy in Tunesië en Valentine Growers, een bloemenkwekerij in Kenia.

Handelaar van het Jaar Award

Voor Handelaar van het Jaar moeten bedrijven aantonen dat ze niet alleen Fairtrade-principes toepassen in hun eigen bedrijf maar dat ze ook eerlijke en duurzame handel in hun toeleveringsketens stimuleren. Okogreen is in 2007 begonnen met de verkoop van Fairtrade koffie in Taiwan en heeft inmiddels een enorm assortiment Fairtrade producten uit de hele wereld dat ze in haar winkels en online verkoopt. Nudie Jeans, een groot modemerk uit Zweden, stelt transparantie en traceerbaarheid centraal in haar bedrijfsvoering. Divine Chocolate is zeer bekend bij Fairtrade chocoladeliefhebbers in Engeland en de Verenigde Staten.

Campagne van het Jaar award

Tot slot, je hoeft geen Fairtrade bedrijf te zijn om een Fairtrade prijs te winnen! Dit jaar erkennen we met de Campagne van het Jaar award organisaties en vrijwilligers die Fairtrade over de hele wereld ondersteunen. Finalisten zijn: Oxfam Fair Trade uit België, Bergendal Beordery uit Zuid-Afrika en het geweldige meidenvoetbalteam van Forca Goa Foundation in India die met Fairtrade voetballen deelnamen aan de Global Goals World Cup.

“Fairtrade organisaties over de hele wereld werken aan fatsoenlijke inkomens en lonen, maar deze finalisten hebben innovatie, creativiteit en inclusiviteit naar een hoger niveau getild. Ik kan niet wachten om erachter te komen wie er gaat winnen tijdens de finale op 25 maart in Berlijn!”

Dario Soto Abril