Fair Trade Original hagelslag nu met Fairtrade rietsuiker uit Mauritius

Fair Trade Original hagelslag nu met Fairtrade rietsuiker uit Mauritius

Cover afbeelding voorFair Trade Original hagelslag nu met Fairtrade rietsuiker uit Mauritius

Fair Trade Original heeft voor de nieuwe hagelslag bietsuiker vervangen door Fairtrade rietsuiker van boeren uit Mauritius. Daarmee is het aandeel Fairtrade ingrediënten van Hagelslag Puur omhoog gegaan naar 97%. Goed nieuws voor de Fairtrade rietsuikerboeren die vanaf nu een ontwikkelingspremie ontvangen.

“Eerlijke handel leidt tot een beter bestaan en continuïteit voor boeren en producenten in de landen van herkomst. Met de vernieuwde receptuur van Hagelslag Puur, Hagelslag Melk en Vlokken hebben we weer een flinke stap voorwaarts gezet. Een boterham met Fair Trade Original Hagelslag maakt echt het verschil”, aldus directeur Bert Jongsma.

Pionier eerlijke handel

Het aandeel eerlijke ingrediënten van Hagelslag Puur is flink omhoog gegaan van 34% naar 97%. Hagelslag Melk stijgt van 24% naar 85%. Ook de Vlokken profiteren van de nieuwe receptuur waardoor het Fairtrade gehalte toeneemt van 33,5% naar 96%. De drie ontbijtproducten dragen het Fairtrade-keurmerk. “Het is fantastisch dat het Fair Trade Original is gelukt om hun populaire hagelslag te maken met Fairtrade rietsuiker. Goed nieuws voor de consument én voor de rietsuikerboeren in Mauritius. Een mooie stap van het merk dat voor ons een pionier is in duurzaamheid en eerlijke handel”, aldus Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland.

Fair-beterd recept

Het Afrikaanse eiland Mauritius is beroemd om de goede kwaliteit suiker. Jongsma: “We zijn erg trots op onze nieuwe hagelslag. Allereerst omdat we een hagelslagfabriek hebben gevonden die met ons een hagelslag met eerlijke cacao én eerlijke rietsuiker wilde ontwikkelen en dit in de toekomst ook traceerbaar zou kunnen doen. In nauw overleg met deze nieuwe leverancier is het gelukt om het productieproces met rietsuiker aan te passen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. De smaak van de fair-beterde hagelslag is vertrouwd: je proeft nog steeds de lekkere volle cacaosmaak die onze fans gewend zijn.”

Eindeloos variëren

Hagelslag broodlollies, muesli met fruit en hagelslag, mini scones met clothed cream, lemon curd en hagelslag, een groene power smoothie. Met hagelslag valt eindeloos te variëren. Liefhebbers kunnen zich laten inspireren door originele variatierecepten op de website van Fair Trade Original.

Premie voor boeren
Wie wél verandering proeven, zijn duizenden boeren die de rietsuiker verbouwen. Want met dit nieuwe recept krijgen niet alleen cacaoboeren in Afrika en Latijns-Amerika, maar ook de rietsuikerboeren in Mauritius een eerlijke prijs en een fairtrade ontwikkelingspremie. Fair Trade Original neemt sinds 1999 rietsuiker van hen af en heeft de boeren geholpen om het Fairtrade certificaat te halen. “Onze overstap van bietsuiker naar rietsuiker levert de suikerboeren een premie op van ruim 15.000 euro op jaarbasis. Zij besteden dit geld onder andere aan het verbeteren van de methoden om het land te bewerken en voor de aanschaf van landbouw inputs. Intussen hebben al 38 coöperaties uit Mauritius zich bij fairtrade aangesloten, die de helft vertegenwoordigen van de kleine boeren op het eiland.”

Transparantie
Na deze forse stap voorwaarts heeft Fair Trade Original nog meer plannen. “De verwerking van cacaobonen en rietsuiker kan transparanter. De volgende stap is dat komend najaar de cacaomassa traceerbaar wordt. Dan weten we precies van welke boeren de cacao afkomstig is. Daarna gaan we aan de slag met de cacaopoeder en de rietsuiker. Net zolang tot de boer weet waar zijn product naar toe gaat en consumenten weten wat ze eten en waar het vandaan komt. Als we de hagelslag 100% traceerbaar kunnen maken, is dit een primeur”, aldus Bert Jongsma.

Limited edition
Hagelslag is een ‘oer-Hollands’ product. Met Vlokken erbij staat het op nummer 1 in de top 3 van meest populair zoet broodbeleg (bron: Nielsen). Op de voet gevolgd door jam en pindakaas. Fair Trade Original introduceerde in 1995 de eerste fairtrade Hagelslag Puur en Melk, een wereldprimeur. De Vlokken volgden in 2012. Om de nieuwe receptuur en de toename van het fairtrade gehalte te vieren, introduceert Fair Trade Original een Limited Edition Hagelslag Puur, Hagelslag Melk en Vlokken Puur. De speciale verpakkingen worden momenteel uitgeleverd aan onder andere Albert Heijn, Jumbo, Plus, Deen, Marqt, Wereldwinkels en Waar. De consumentenadviesprijs voor Hagelslag Puur en Melk is € 2,15, voor Vlokken Puur: € 1,79.

Fair Trade Original
Steeds meer consumenten vinden de oorsprong van hun eten net zo belangrijk als de smaak. Zij denken na over de mensen achter hun producten en kiezen daarbij voor Fair Trade Original. Als eerste fairtrade organisatie ter wereld en het enige non-profit merk in de Nederlandse supermarkt, wordt nauw samengewerkt met gemotiveerde boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Fair Trade Original zag in 2015 de omzet in supermarkten 28 procent toenemen ten opzichte van het jaar ervoor. De totale omzet  bedroeg vorig jaar 14,6 miljoen euro. 7 Procent hiervan droeg bij aan de uitbouw van Fairtrade in de vorm van uitgekeerde Fairtrade ontwikkelingspremies, licentiegelden en eigen investeringen bij de handelspartners.