HomeNieuwsEerste Fairtrade klimaatneutrale belegger in Nederland

Eerste Fairtrade klimaatneutrale belegger in Nederland

Oikocredit investeert samen met FairClimateFund in biogas voor boeren in een van de meest onderontwikkelde gebieden in India, namelijk het Chickballapur-district in de deelstaat Karnataka. Met deze investering, volgens Fairtrade principes, zorgen zij dat boeren en dagloonarbeiders door middel van een biogasinstallatie toegang krijgen tot schoon koken. Dit leidt niet alleen tot CO₂-reductie en inkomsten uit de verkoop van CO₂-credits, maar zorgt ook voor betere levensomstandigheden. Hiermee is Oikocredit de eerste belegger in Nederland met een geheel Fairtrade CO₂-neutrale bedrijfsvoering.
 
Het Chickballapur-district in de deelstaat Karnataka is één van de meeste onderontwikkelde gebieden in India, waar voornamelijk dagloonarbeiders en kleine boeren leven in slechte omstandigheden. De vervuilde straten zorgen voor gezondheids- en klimaatproblemen, de omstandigheden binnen zijn amper beter te noemen doordat de traditionele oventjes, gemaakt van steen en klei en die branden op kerosine en hout, veel schadelijke rook veroorzaken.

Door de investering van Oikocredit en FairClimateFund kunnen ongeveer 500 biogasinstallaties worden geplaatst die kerosine en hout voor koken en warm water vervangen door biogas. Een biogasinstallatie van 2 kubieke meter geeft voldoende gas voor een gezin van vier tot vijf mensen om dagelijks op te koken. Elk huishouden helpt met de bouw van de biogasinstallatie en stort koeienmest, organisch en biomassa afval in de installatie. De projectontwikkeling, monitoring en het onderhoud worden lokaal uitgevoerd.

Lees verder >>