Eerste Fairtrade gecertificeerde rozen geveild

Eerste Fairtrade gecertificeerde rozen geveild

Cover afbeelding voorEerste Fairtrade gecertificeerde rozen geveild

Vanochtend zijn op de klok van Plantion voor het eerst in de Nederlandse veilinghistorie Fairtrade gecertificeerde rozen geveild. De totale opbrengst van de eerste kar was 739 euro. Plantion schonk een zelfde bedrag, afgerond tot 750 euro, aan aanvoerder AQ Roses voor een sociaal project in Ethiopië.

Betrokken partijen zijn trots dat het gelukt is om Fairtrade gecertificeerde bloemen via de veilingklok beschikbaar te maken voor de Nederlandse bloemist.

Wim Ammerlaan, Rosa Plaza/AQ Roses: “Zo’n 95 procent van alle Fairtrade bloemen in Nederland kwam tot nu toe in het supermarktkanaal terecht, omdat dat een gesloten keten is waar de producten gemakkelijk traceerbaar zijn. Dat is namelijk een eis van Fairtrade. Wij mikken met onze rozen echter vooral op bloemisten en groothandelaren en die kopen grotendeels producten op de klok. Via Plantion kunnen we Fairtrade gecertificeerde rozen nu toch voor hen beschikbaar stellen. Dat is wel uniek.”

Peter Bakker, directeur Plantion: “Zonder ons op de borst te kloppen past het bij Plantion om die traceerbaarheid van het geveilde product te regelen. Doordat wij dicht bij onze klokkopers staan, weten we exact welke bloemen en planten waarheen gaan. Als Fairtrade licentiehouder houden we op de achtergrond een sluitende administratie bij. Daarmee voldoen we aan de eisen van Fairtrade en garanderen we dat elke speler in de keten zijn aandeel van de marktwaarde krijgt.”

Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland: “Dit is een belangrijke stap voorwaarts. Bloemen met het Fairtrade keurmerk horen juist bij de bloemist thuis, omdat het keurmerk waarde toevoegt en omdat zakelijke en particuliere klanten er steeds meer naar vragen. We zijn daarom blij dat er nu ook via de klok Fairtrade bloemen verkocht worden en dat zo de medewerkers van AQ Roses in Ethiopië kansen krijgen zich te ontwikkelen.”

Na afloop van het veilen kreeg Cees van der Knaap, burgemeester van Fairtrade gemeente Ede, van Plantion, Fairtrade Nederland en AQ Roses symbolisch de eerste bos Fairtrade gecertificeerde rozen overhandigd.

Plantion te Ede is een moderne, complete en inspirerende marktplaats voor kwekers en sierteeltdetaillisten. Met 155 medewerkers creëert Plantion optimale afzetmogelijkheden voor producten van haar aanvoerders. Plantion combineert onder één dak een klokveiling (dagverse bloemen en planten), een groencentrum (bomen en tuinplanten) en een groothandelscentrum (bloemen, planten en bloemisterijartikelen). Aanvullend op locatiegebonden transacties bemiddelt Plantion ook rechtstreekse tussen kweker en koper. Over 2013 realiseerde Plantion een omzet van 88 miljoen euro. Meer informatie over Plantion is te vinden op www.plantion.nl.