HomeNieuwsEerste eetbare chocolade pop-up in Nederland

Eerste eetbare chocolade pop-up in Nederland

Uitbuiting, extreme armoede en kinderarbeid. Grote problemen kleven aan dat lekkere stuk chocolade dat wij hier in Nederland kopen. De oorzaak? Een oneerlijk handelssysteem waarin grote bedrijven winst maken over de rug van cacaoboeren. Dit kan niet langer! Op dinsdag 19 november opent Fairtrade – Max Havelaar de eerste eetbare chocolade pop-up van Nederland. Help mee de chocolademuren af te breken en op te eten om daarmee symbolisch het oneerlijke handelssysteem te doorbreken.

Eetbare chocolade pop-up geopend in Utrecht

Waar, Wanneer & Waarom

Dinsdag 19 t/m vrijdag 22 november staat de eerste eetbare chocolade pop-up van Nederland op Utrecht Centraal Station. Nog altijd krijgen boeren onvoldoende betaald om fatsoenlijk van te kunnen leven. Zo’n 2,1 miljoen kinderen zijn aan het werk in Ivoorkust en Ghana voor onze chocolade. De oorzaak: een oneerlijk handelssysteem.
In vier dagen tijd breken bezoekers de chocolademuren van de pop-up af om symbolisch het oneerlijke handelssysteem te doorbreken. Bekende Nederlanders als Tess Milne en Britt Scholte helpen hieraan mee.
Naast het doorbreken van de chocolademuur kunnen bezoekers oog in oog staan met cacaoboeren uit Ivoorkust. Presentatrice Veronica van Hoogdalem bezocht de cacaoboeren en stelt bezoekers digitaal aan ze voor. Ook kunnen bezoekers hun steun uitspreken door op de foto te gaan in een enorme chocoladereep/photobooth en hun ervaring te delen via de hashtag #breakthesystem.


#breakthesystem? Welk systeem moet doorbroken worden?

Een handjevol chocoladebedrijven heeft een groot deel van de markt in handen. Dat betekent dat boeren geen macht hebben om te onderhandelen. Het gevolg van de scheve machtsverhouding is dat boeren vaak bijzonder lage prijzen krijgen voor hun cacao. Boeren verkopen hun cacao nu zelfs voor een prijs die lager is dan  de productiekosten. Een groot deel van de cacaoboeren moet rondkomen van €0,67 per dag. Het inkomen van boeren is maar een derde van wat zij nodig hebben om fatsoenlijk te kunnen leven. Circa 60% van de cacaoboeren leeft onder de extreme armoedegrens van $1.90. Het gevolg is dat boerengezinnen in extreme armoede leven, onder zeer slechte omstandigheden. Zij moeten regelmatig maaltijden overslaan, hebben geen toegang tot schoon drinkwater, kunnen niet naar de dokter en moeten zelfs hun kinderen aan het werk stellen.

Maak feestchocolade echt een feest

Via de pop-up roept Fairtrade consumenten op om voor Fairtrade chocolade te kiezen, ook tijdens de feestdagen.

“Op die manier weet je dat boeren in ieder geval een minimumprijs en ontwikkelingspremie hebben ontvangen. Daarnaast werkt Fairtrade aan verhoging van het inkomen van boeren en voorkomen van kinderarbeid”,

Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland.

Ook is de pop-up een boodschap richting het bedrijfsleven. D’Angremond roept het bedrijfsleven op:

“maak feestchocolade echt feestelijk door een eerlijke prijs te betalen. Een eerste stap is over te stappen naar Fairtrade cacao. Van daaruit werken we samen toe naar een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Immers, een leefbaar inkomen is geen gunst, het is een mensenrecht”.