Eerlijke handel in de schijnwerpers op World Fair Trade Day

Eerlijke handel in de schijnwerpers op World Fair Trade Day

Zaterdag 10 mei staat eerlijke handel weer in de schijnwerpers op de jaarlijkse internationale World Fair Trade Day. Supermarkten, Wereldwinkels, bedrijven en Fairtrade Gemeenten laten zaterdag zien hoe lekker, mooi en belangrijk eerlijk verhandelde producten zijn. Eerlijke handel geeft boeren en arbeiders in Afrika, Zuid-Amerika en Azië de kans hun positie op eigen kracht te verbeteren. Samenwerken, eerlijke prijzen en duurzame productie staan daarbij centraal. Een onafhankelijke bananenstudie liet onlangs zien hoe belangrijk de stabiliteit van eerlijke prijzen is voor duurzame ontwikkeling bij kleine bananenboeren en arbeiders.

Starbucks koffieproeverijen

In verschillende Starbucks-vestigingen zal er om 11.00 uur een Fairtrade coffee tasting plaatsvinden. Starbucks is een van de grootste inkopers van Fairtrade gecertificeerde koffie wereldwijd. Sinds 2010 serveert de koffieketen in Europa 100% Fairtrade espresso als basis voor onder andere cappuccino, latte en machiato’s. De coffee tasting start met een introductie over Fairtrade en de samenwerking met Starbucks, waarna het proeven kan beginnen.

Actiefolder bij 2,2 miljoen huishoudens op de deurmat

Op 5 mei valt bij 2,2 miljoen huishoudens de World Fair Trade Day folder op de deurmat. In deze folder bundelen 15 verschillende supermarktorganisaties (waaronder Albert Heijn, PLUS, Jumbo en Lidl) en Wereldwinkels hun aanbiedingen op Fairtrade producten. De folder wordt verspreid door Axender, één van de samenwerkingspartners van Fairtrade Nederland.

Boxmeer, Venray en Winsum worden Fairtrade Gemeente

Op 10 mei vieren de gemeenten Boxmeer, Venray en Winsum het behalen van de eervolle titel Fairtrade Gemeente. Daarmee telt Nederland 46 Fairtrade Gemeenten en zijn er wereldwijd zelfs 1.494 Fairtrade Gemeenten. De Fairtrade Gemeenten in Nederland organiseren op of rond 10 mei verschillende activiteiten, zoals een fairtrade ontbijt in Arnhem, een fairfashionevent in Dordrecht, een fairtrade proeverij in de Utrechtse Heuvelrug en een fairtrade koffiebreak op het gemeentehuis in Culemborg

Start Zomerproeverij Fairtrade Gemeenten

Op zaterdag 10 mei vindt tussen 13.00 en 15.00 uur op het Marie Heinekenplein in Amsterdam de aftrap plaats van de zomertour van Fairtrade Gemeente: een tour door Nederland waarbij inwoners en organisaties in Fairtrade Gemeenten via straattheater kennis kunnen maken met fairtrade en de Fairtrade Gemeente campagne.

Bananenonderzoek

Fairtrade Nederland en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken/Nederlandse Ambassade te Bogata hebben de impact van Fairtrade voor Colombiaanse bananenboeren over de laatste drie jaar laten onderzoeken. En hoewel er altijd ambities overblijven, de resultaten mogen er zijn. Zowel kleine bananenboeren als arbeiders op gecertificeerde bananenplantages zagen hun inkomen en kwaliteit van leven stijgen. De bananenteelt werd milieuvriendelijker en bovendien productiever, terwijl de coöperaties er in slaagden hun bedrijfsvoering en de dienstverlening aan hun leden aanzienlijk te verbeteren.

Initiatiefnemers: Fairtrade Coalitie

In 2009 sloegen de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Fair Trade Original en Fairtrade Nederland de handen ineen om gezamenlijk de doorbraak van fairtrade te realiseren. Deze doorbraakcampagne wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Doel is om via campagnes als de World Fair Trade Day het aantal consumenten en bedrijven dat fairtrade producten (ver)koopt flink te laten stijgen.

Klik hier voor meer informatie over de bananenstudie

Klik hier voor World Fair Trade Day actiefolder

Klik hier voor een activiteitenoverzicht van Fairtrade Gemeenten

Zie ook: www.worldfairtradeday.nl