De Nederlandse consument verklaart de liefde aan eerlijke chocolade

De Nederlandse consument verklaart de liefde aan eerlijke chocolade

Fairtrade Valentijn Eerlijke Chocolade

Vandaag op de dag van de liefde, ontvangen diverse retailers een ‘faire’ liefdesverklaring van de Nederlandse consument. Zij stemden in december massaal voor eerlijke chocolade. Eerlijke chocolade is van groot belang om problemen als extreme armoede en kinderarbeid aan te pakken.

Om het oneerlijke handelssysteem te doorbreken organiseerde Fairtrade in december vorig jaar de campagne #breakthesystem. Duizenden mensen bezochten de eerste eetbare choco pop-up op Utrecht Centraal Station. Ook bekende Nederlanders als Tess Milne en Britt Scholte brachten een bezoek. De vraag aan bezoekers: vind jij dat alle chocolade eerlijk moet zijn? Duizenden mensen stemden: ja! Op Valentijnsdag geeft Fairtrade de liefde voor eerlijke chocolade door aan retailers en fabrikanten. Het aanbod van Fairtrade gecertificeerde seizoenschocolade is in de afgelopen jaren gegroeid. Fairtrade paaseitjes, chocoladeletters en kerstkransjes zij o.a. te vinden bij Plus, Lidl, Aldi, Ekoplaza, Tony’s Chocolonely, Deen, Coop en Spar. De stemmers hopen door deze actie dat alle supermarkten eerlijke seizoenschocolade zullen gaan aanbieden.

Eerlijke chocolade van groot belang

Op 1 oktober vorig jaar heeft Fairtrade haar minimumprijs en premie voor cacao met 20% verhoogd. De Fairtrade minimumprijs ligt met $2400,- per ton boven de marktprijs in Ivoorkust ($ 2164,-). Cacaoboeren ontvangen $236,- meer per ton als zij hun cacao onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen. De organisatie heeft cijfers van 140 coöperaties verzameld. De coöperaties verkochten samen 64.000 ton cacao in het vierde kwartaal onder Fairtrade voorwaarden waardoor zij $15,1 miljoen (€13,8 miljoen) meer inkomsten ontvingen dan reguliere cacaoboeren in dezelfde regio. Hier bovenop ontvingen zij $15,3 miljoen (€14 miljoen) aan Fairtrade premies, die gebruikt worden om te investeren in de boerencoöperaties en de gemeenschap.

Het extra geld is hard nodig, maar het is nog lang niet genoeg en commitment van de sector voor duurzame cacao is cruciaal. Op dit moment leeft het grootste deel van cacaoboeren in Ivoorkust onder de extreme armoedegrens van $1,90. Dit houdt problemen als kinderarbeid en ontbossing in stand.

#breakthesystem

De stemmers hopen geen blauwtje te lopen en dat de retailers hun assortiment aanpassen zodat zij volgend jaar met Valentijn, Pasen, Sint en Kerst, uit een uitgebreid aanbod van Fairtrade chocolade kunnen kiezen.