De impact van het Fairtrade keurmerk

De impact van het Fairtrade keurmerk

Cover afbeelding voorDe impact van het Fairtrade keurmerk

Een eigenzinnig model bestaat 25 jaar

Een 25 jarig jubileum leent zich bij uitstek voor het opmaken van de balans. Wat bracht Fairtrade terecht van haar missie? Fairtrade bestaat om de zwakste deelnemers in handelsketens, kleine boeren voorop, te helpen hun armoede te lijf te gaan, hun positie te versterken en meer controle te krijgen over hun eigen leven. Eerlijke handelsvoorwaarden moeten daarvoor ruimte creëren.

Onderzoek laat zien dat Fairtrade werkt. Geen certificatiesysteem is zo uitvoerig geëvalueerd als Fairtrade. Er is inmiddels een grote stapel aan onafhankelijk onderzoek beschikbaar. Onder verwijzing naar het betreffende onderzoek schetst Fairtrade Nederland in twee recente uitgaves een gedetailleerd beeld van de impact en de uitdagingen in respectievelijk koffie en bananen. Wilt u zo’n koffie- of bananenpublicatie opgestuurd krijgen, neem dan contact op.

Download hier de PDF met de belangrijkste succespunten van het Fairtrade systeem. Evenals de factoren die van belang zijn om de werkzaamheid van het model nog verder te vergroten.