Keep apart, stay united!

Keep apart, stay united!

Fairtrade Corona Update Covid-19

Wereldwijd passen organisaties zich aan om de verspreiding van COVID-19 tot een minimum te beperken. Ook bij Fairtrade Nederland werken we virtueel en volgen we de aanbevelingen van het RIVM op. Ons werk staat niet stil. We blijven ons inzetten om de boeren en werknemers te ondersteunen die het hart vormen van ons systeem.

We zijn allemaal met elkaar verbonden. Niet alleen hier, maar over de hele wereld. Net zoals nieuwe virussen de wereld doorkruisen, zo ook de producten die in de supermarkten liggen. Mensen zijn terecht bezorgd dat wie nu al moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, het hardst getroffen zal worden door deze periode van sociale isolatie en economische vertraging. Kleine organisaties en hun werknemers, zelfstandigen en andere mensen met onzekere banen leven met krappe marges. Kleinschalige boeren en landwerknemers in het zuiden van de wereld worstelen om genoeg te verdienen om hun gezin te onderhouden. 

Ondanks het feit dat dit voor iedereen een nieuwe realiteit is, is het bemoedigend om te zien hoe gemeenschappen samenkomen, elkaar beschermen en steunen. We ontvingen berichten van boerencoöperaties en bedrijven met wie wij samen werken van over de hele wereld, wat onderstreept dat dit voor ons als samenleving echt een kans is om elkaar door deze moeilijke situatie heen te helpen. 

  • Houd afstand van elkaar. Het kan helpen om niet te vaak de supermarkt te bezoeken en om afstand te bewaren van andere mensen bij het boodschappen doen. 
  • Koop bewust. Koop enkel wat je nodig hebt zodat er voldoende overblijft voor anderen. Voorraden zijn er genoeg, ook van Fairtrade producten. Maar alleen als we alles eerlijk verdelen. 
  • Steun kleine boeren. Lokale ondernemers hebben het zwaar. Het is mooi om te zien hoe initiatieven opkomen om elkaar te steunen. Ook ondernemers en kleine boeren in het buitenland hebben het zwaar. Het zijn onzekere tijden en deze boeren hebben vaak geen spaargeld of lokale overheid om op terug te vallen. Ze leven al in armoede. Blijf dus ook (Fairtrade) chocolade en koffie kopen om kleine boeren in het buitenland te steunen. 
  • Koop een (Fairtrade) bloemetje. De bloemensector heeft het zwaar. Net als mensen in isolement. Koop (Fairtrade) rozen voor de buurvrouw, een vriend, familielid. Zo steun je mensen in de buurt & werknemers die hun baan dreigen te verliezen in deze moeilijke tijd. Deze actie wordt op social media onder de aandacht gebracht via #flowerboostchallenge en
    #buyflowersnottoiletpaper.

Onze gedachtes gaan uit naar de mensen die ziek zijn of dierbaren zijn verloren in deze moeilijke tijd. Heel veel respect en dank voor de artsen en verplegers die momenteel dag en nacht werken aan onze gezondheid. Zorg in deze tijd goed voor jezelf en voor elkaar. Keep apart, stay united!