HomeNieuwsCacaoboeren roepen op tot meer eerlijke handel

Cacaoboeren roepen op tot meer eerlijke handel

Deze week vindt van 9 tot 13 juni The World Cocoa Conference 2014 plaats in Amsterdam. Speciaal voor de conferentie zijn cacaoboeren Fortin Bley (Ivoorkust), Kwame Asa Ofori (Ghana) en Alfonzo Baldera German (Dominicaanse Republiek) afgereisd naar Nederland. Gisteren presenteerden zij samen met Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar, een overzicht van de wijze waarop de extra Fairtrade inkomsten zijn geïnvesteerd. Bekijk hier de video waarin zij de kansen en uitdagingen in de cacao sector beschrijven >>. Net als staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens de opening van de conferentie, riepen zij op tot meer eerlijke handel zodat boerenorganisaties meer kunnen investeren in vooruitgang.

Sterke organisaties cruciaal

Fortin Bley is naast cacaoboer ook leider van de Ivoriaanse cacaocoöperatie CANN (Coopérative Agricole NZRAMA de Ndouci). Hij ziet in de praktijk hoe belangrijk een eerlijke prijs is voor de ontwikkeling van sterke boerenorganisaties die zelf kunnen beslissen welke investeringen nodig zijn voor duurzame ontwikkeling van hun cacaosector. Organisatie- vorming is cruciaal, door samen te werken hebben boeren veel meer slagkracht.
In Ivoorkust zijn de laatste jaren veel nieuwe cacaocoöperaties gestart. Vooral in deze opstartfase is het van belang dat er voldoende financiële middelen en langdurige handelsrelaties zijn zodat een sterke basis gelegd kan worden. Uitdagend, zeker in Ivoorkust waar de infrastructuur vaak slecht is en de ongeletterdheid hoog.

Het Fairtrade keurmerk zorgt voor extra inkomsten via de Fairtrade premie bovenop de cacaoprijs. Hoe meer een coöperatie onder Fairtrade voorwaarden kan verkopen des te meer ruimte er is voor investeringen. Daarom riepen Fortin Bley en Peter d’Angremond bedrijven gisteren op meer eerlijke en duurzame cacao in te kopen.

7 miljoen euro Fairtrade premie

Het rapport ‘Fairtrade Cocoa in West Africa’ geeft een precies overzicht van de wijze waarop de Fairtrade premie is geïnvesteerd. In West-Afrika zijn ongeveer 140.000 cacaoboeren aangesloten bij Fairtrade via 71 coöperaties. De Fairtrade premie voor cacao in West Afrika bedroeg in 2012-2013 in totaal 7,2 miljoen euro. De boeren besluiten als coöperatie zelf waarin de premie wordt geïnvesteerd.

Uit de cijfers van Fairtrade International blijkt dat 64 procent van de premie door de boerenorganisaties werd geïnvesteerd in directe ondersteuning van de aangesloten boeren en families. Het gaat hierbij onder andere om directe betaling, kredietverlening, trainingen en het verschaffen van gereedschap. 32 procent is geïnvesteerd in het ontwikkelen van de organisatie. Denk hierbij aan opslagplaatsen, infrastructuur om cacao te vervoeren en controlesystemen. 4 procent wordt geïnvesteerd in gemeenschapsprojecten als onderwijs en infrastructuur.

Ook organiseren in de cacaoketen

Wat voor boeren geldt, geldt ook voor de cacaoketen. Samenwerken levert meer slagkracht op. Peter d’Angremond benadrukte dat samenwerking leidt tot een efficiëntere en effectievere aanpak van de uitdagingen waar de cacaoketen voor staat.

Lees het overzicht over de besteding van de Fairtrade premie in West Afrika hier.