Brengt klimaatverandering de toekomst van koffie in gevaar?

Brengt klimaatverandering de toekomst van koffie in gevaar?

Cover afbeelding voorBrengt klimaatverandering de toekomst van koffie in gevaar?

International Research Institute for Climate and Society en Fairtrade luiden tijdens de African Fairtrade Convention de alarmbel met Empty Cups – een panelgesprek over mensenrechten, klimaatverandering en koffie

Door veranderende weerpatronen en toenemende temperaturen wordt het levensonderhoud van koffieboeren over de hele wereld bedreigd. De Earth Institute’s International Research Institute for Climate and Society en Fairtrade organiseren samen een virtuele panelsessie  Empty Cups: Climate Change and a Future without Coffee – op 25 juni om 14:00 CEST. Wij zullen het verband onderzoeken tussen klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid in de koffie industrie, en wat consumenten, de industrie en wetgevers kunnen doen om verandering te beïnvloeden.

Van het plaatselijke café tot je eigen voorraadkast, het gemak waarmee we aan onze dagelijkse kop koffie komen is bedrieglijk. In feite is niets aan koffie eenvoudig, vooral als we kijken naar klimaatverandering. In Mexico bijvoorbeeld hebben veranderende weerpatronen en stijgende temperaturen koffie blootgesteld aan bladroest. Bij een uitbraak in 2012 vernietigde de schimmel ongeveer 40% van de koffieoogst van de getroffen boeren. Bijna 10 jaar later vormt de schimmel nog een uitdaging voor hun levensonderhoud.

In juni 2021 lanceerde Fairtrade een nieuwe Climate Guide voor koffieboeren in verschillende landen. De gids geef informatie over goede landbouwpraktijken zoals bodem- en waterbeheer, afvalbeheer, energieverbruik, koffieboombeheer en bosbouw op de boerderij.

‘’Door onze Climate Leadership Academies en de onlangs gepubliceerde Climate Academy Guide werken we als Fairtrade met koffieboeren samen aan het verkleinen van de impact van klimaatverandering,’’ aldus Jean Pablo Solís, Senior Adviseur voor Klimaat bij Fairtrade

Lees meer over het Empty Cups panel, of klik hier om te registreren!