Biorijst redt Thaise boeren

Biorijst redt Thaise boeren

Cover afbeelding voorBiorijst redt Thaise boeren

De jasmijnrijst die we in Nederland eten, komt uit Thailand. Door de lage opbrengst en wanbeleid leeft het gros van de rijstboeren in armoede. Maar de teelt van biologische rijst kan het tij doen keren, zo schreef het AD.

'Rond de noordoostelijke stad Ubon Ratchathani strekken de rijstvelden zich uit over een vlak landschap, zover je kunt kijken. Kilometers goudgele sprietjes groeien er, met hier en daar een palmboom. Hoewel het land nog treurt om de dood van koning Bhumibol, gaat voor de gewone Thai het leven verder. Het is oogsttijd en de felle zon en temperaturen van boven de dertig graden maken het werk op het land zwaar. 

Bij Champi Bokhong (52) lopen de zweetdruppels over haar voorhoofd. Met rieten hoed op, zwarte laarzen aan en een sikkel in haar hand staat ze tot haar middel in een rijstveld. Bokhong is tien jaar geleden overgestapt op biologische Fairtrade rijst. Beter voor haar gezondheid, die van de consument, het milieu en vooral: haar inkomen. ,,Voorheen gebruikte ik chemicaliën en had ik hoge schulden. De opbrengst van mijn rijst was lager dan de productiekosten. Sinds ik ben overgestapt op organische landbouw zijn de productiekosten gehalveerd en verdien ik genoeg om met mijn familie van te leven.''  

Bodemprijs 

Ongeveer 40 procent van de bevolking van Thailand, na India de grootste rijstexporteur ter wereld, werkt in de rijstproductie. Mede door wanbeleid van de Thaise overheid heeft de marktprijs van rijst na jaren van stagnatie de bodem bereikt: in tien jaar was de prijs nog nooit zo laag. Veel boeren leven daardoor in armoede. Het merendeel gebruikt chemische meststoffen en pesticiden, die ze tegen hoge prijzen bij grote bedrijven kopen. Door leningen en oplopende rentes raken ze in de schulden. Bovendien zijn de productiekosten vaak hoger dan de inkomsten. 

Steeds meer rijstboeren maken daarom de overstap naar het verbouwen van biologische jasmijnrijst, ook wel bekend als pandanrijst. Volgens cijfers van de non-profit organisatie Greennet groeide de Thaise markt voor biologische rijst in 2016 met 28 procent.'

Bron: Steven Musch, Algemeen Dagblad. Lees hier het complete artikel.