Hoe gaat het met de bananensector in tijden van Corona?

Hoe gaat het met de bananensector in tijden van Corona?

Fairtrade Bananen

Van trainingen tot beschermende kleding. Van bananen uitdelen tot het openen van een gezondheidskliniek. Bananenplantages in Latijns-Amerika zijn druk bezig gezondheidsmaatregelen te treffen om te zorgen dat werknemers veilig kunnen werken en wij nog steeds bananen in de supermarkten hebben liggen. 

Bananenexport gaat door 

  • De meeste bananen in Nederlandse supermarkten komen uit Latijns-Amerika. Bijna al deze landen hebben een ‘lockdown’. Vaak is er een uitzondering voor de agri-sector, waaronder dus de bananensector. 
  • De bananenexport gaat normaal door, maar productiekosten voor bananenplantages zullen waarschijnlijk stijgen vanwege investeringen in veiligheidsmaatregelen.
  • Veel bananenplantages investeren in gezondheidsmaatregelen zoals het gebruik van maskers, handschoenen, antibacteriële zeep, extra plastic om mensen in de pakstations fysiek te scheiden van elkaar, extra transport om werknemers naar de verschillende werkplekken te brengen om sociale afstand in de bussen te verzekeren.
  • Er zijn enkele logistieke problemen bij het verplaatsen van voorraden. Verpakkingsmateriaal is niet altijd beschikbaar en kan in de toekomst een probleem worden. 

Updates per land 

  • In Colombia, de Dominicaanse Republiek en Ecuador moeten oudere werknemers thuis blijven. Zij krijgen hun salaris doorbetaald. 
  • In Ecuador delen bananenplantages overgebleven bananen uit aan kwetsbare personen in de gemeenschap.  
  • In Colombia hebben 16 organisaties de handen ineen geslagen. Zij gebruiken hun Fairtrade premie (naast andere fondsen) om een lokaal medisch centrum te openen. Hier kunnen mensen getest worden waardoor verspreiding van het Corona-virus vertraagd wordt.  

Waar mogelijk proberen wij boeren en werknemers zo veel mogelijk te ondersteunen. Fairtrade gelooft in sterke gemeenschappen en betaling van eerlijke prijzen. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk dat is.