ALLE CACAO IN VERKADE CHOCOLADEREPEN FAIRTRADE GECERTIFICEERD

ALLE CACAO IN VERKADE CHOCOLADEREPEN FAIRTRADE GECERTIFICEERD

Cover afbeelding voorALLE CACAO IN VERKADE CHOCOLADEREPEN FAIRTRADE GECERTIFICEERD

Chocolademerk van het eerste uur kiest opnieuw voor Fairtrade

Na een intermezzo van enkele jaren is Verkade weer terug bij Fairtrade. In 2008 koos het bekende chocolademerk voor Fairtrade certificering van haar chocoladerepen. En sinds deze zomer is er sprake van een hernieuwd partnerschap. Door deze samenwerking draagt Verkade bij aan een beter inkomen voor cacaoboeren in West-Afrika.

Dankzij Verkade stijgt de Fairtrade premiebijdrage uit Nederland voor cacaocoöperaties met ruim 10%. Fairtrade zet zich in voor een betere positie van kleinschalige cacaoboeren. Krachtenbundeling is de eerste, onmisbare stap in dat proces. Niet alleen in de producerende landen door middel van coöperaties, maar ook in de landen waar de producten verkocht worden – zoals de chocolade in Nederland – door middel van samenwerking met fabrikanten. Verkade committeert zich aan het betalen van ten minste de Fairtrade minimumprijs voor de cacao. Bovendien krijgen de Fairtrade boerencoöperaties een premie bovenop de minimumprijs. “De samenwerking met Verkade zorgt ervoor dat een eerlijke wereld weer een stap dichterbij is voor de miljoenen mensen die leven van de cacaoteelt. Dankzij Verkade stijgt het Fairtrade premiebedrag, dat cacaocoöperaties door de verkopen in Nederland ontvangen, met meer dan 10%”, aldus Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland.

Verkade staat voor thuisgevoel
Binnen de Fairtrade aanpak is er aandacht voor de leef- en werkomstandigheden van boeren en milieuvriendelijke teelt. Er worden trainingen gegeven en programma’s opgezet op het gebied van klimaatverandering, gender, jongeren en kinderarbeid. Dankzij de Fairtrade premie die de boeren ontvangen, kan er geïnvesteerd worden in kennis, infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en is er geld beschikbaar om bijvoorbeeld schaduwbomen te planten tegen de negatieve effecten van klimaatverandering. Ontwikkelingen waar een merk als Verkade veel waarde aan hecht. Fabian van Schie, Managing Director van Koninklijke Verkade, licht de hernieuwde samenwerking toe: “Om onze marktpositie te verstevigen, investeren we in een vernieuwde positionering van het Verkade merk, die de komende maanden meer zichtbaar zal worden. Verkade staat voor ‘het thuisgevoel voor iedereen mogelijk maken’. En een cruciaal onderdeel van je thuis voelen is veiligheid en voldoende inkomen verdienen om je gezin te kunnen onderhouden. Fairtrade is voor ons de partner om hier een bijdrage aan te kunnen leveren. De geïntegreerde aanpak om de cacaoboeren en hun families een beter leven te geven sluit naadloos aan op onze intentie en aspiratie en maakt de samenwerking opnieuw relevant voor Verkade.” 

drie melktinten verpakkingen van Verkade