HomeNieuws5 redenen waarom we gek zijn op Fairtrade bananen

5 redenen waarom we gek zijn op Fairtrade bananen

Dit jaar bestaan Fairtrade bananen 25 jaar! Op 18 november 1996 lagen de eerste Fairtrade bananen met het Max Havelaar keurmerk in de Nederlandse supermarkt. Deze bananen kwamen van Volta River Estates in Ghana, die vandaag de dag nog steeds Fairtrade gecertificeerd zijn. Even doorspoelen naar 2021, er zijn nu meer dan 240 Fairtrade gecertificeerde boerencoöperaties en plantages in 16 landen, met meer dan 35.000 boeren en werknemers.

Gaan met die Fairtrade banaan! En dit is waarom:

Bananen vormen de ruggengraat van de economie van veel landen

De bananenhandel is de hoeksteen van de economie van heel wat landen wereldwijd, met een geschatte wereldwijde exportwaarde van 7 miljard dollar! Ze zijn ook het basisvoedsel voor miljoenen mensen.

Fairtrade bananen maken écht het verschil 

Fairtrade bananen werknemer

De coöperaties krijgen voor hun bananen altijd de Fairtrade minimumprijs, die gebaseerd is op de kosten van een duurzame productie. Lager dan die prijs worden de Fairtrade bananen niet gekocht. Ligt de marktprijs hoger dan de Fairtrade minimumprijs, dan wordt natuurlijk de marktprijs betaald.

Als jij bananen koopt, ontvangen de werknemers op de bananenplantage extra geld. Dit noemen we ook wel de Fairtrade premie. De werknemers beslissen samen hoe ze dat geld besteden. Dit onderscheidt Fairtrade van veel andere keurmerken. Het geld wordt onder andere gebruikt voor huisvestingsprogramma’s, studiebeurzen, hun eigen onderneming, cash uit laten betalen, leningen, infrastructuur, schoon drinkwater, gezondheidszorg en dingen die ten goede komen aan de werknemer, gezin en hele gemeenschap. Een mooi voorbeeld: vorig jaar droegen 16 bananencoöperaties financieel bij aan het opzetten van een COVID-19 testcentrum. 

In 2019 ontvingen de bananenboeren en werknemers meer dan 38 miljoen euro aan Fairtrade premie. 

Armoede is niet eerlijk: Fairtrade draagt bij aan een stukje zekerheid in het leven van werknemers en hun gezinnen

Fairtrade bananen

Fairtrade bananen komen zowel van boeren met kleine stukjes land als van grotere plantages. Op de plantages werken werknemers, hiervoor hebben wij ook Fairtrade standaarden. Dit zijn eigenlijk een soort regels om de positie en arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren. Zo krijgen werknemers een contract waarin -net als bij ons- zaken zoals uren, salaris, taken en overwerk regels in zijn opgenomen. Werknemers worden gestimuleerd om mee te denken en te praten over hun werkomstandigheden en je mag als werknemer niet zomaar ontslagen worden. Maar Fairtrade gaat verder en werkt met alle partijen in de bananenketen toe naar een leefbaar loon, daarom hebben we een nieuw basisloon geïntroduceerd voor alle Fairtrade gecertificeerde bananenplantages, te betalen vanaf 1 juli 2021. Lees hier meer 

Voor Fairtrade is het milieu ook belangrijk

Een bananenplant bestaat voor maar liefst 80% uit water. Niet zo gek dus dat ‘ie veel water nodig heeft om te overleven. Daarom is er bij Fairtrade extra aandacht voor milieu, klimaatverandering en waterbeheer. Naast strenge regels is er het PIP-programma. Dit is een programma om de productiviteit en kwaliteit te verhogen en daarmee de inkomsten van bananenboeren te vergroten. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar het ontwikkelen van milieuvriendelijke technieken om zo hun ‘footprint’ te verkleinen. Op deze manier dragen Fairtrade boeren een steentje bij voor de toekomst van onze planeet. Zo maken ze zelf biologische mest en verkopen die ook weer.

Bananen zijn gezond – en niet zo’n beetje ook

Bananen cake

Ze bevatten veel kalium en zijn rijk aan magnesium. Dit is goed voor je bloeddruk en hart. Bananen bevatten tryptofaan, dat onmisbaar is voor de aanmaak van serotonine. Inderdaad, dat stofje waar je een gelukkig gevoel van krijgt. Ze zijn ook goed voor maar liefst vijf van de acht B-vitaminen, die belangrijk zijn voor het zenuwstelsel. Verder zijn bananen gunstig voor je bloedsuikerspiegel, goed voor je ogen én bevatten ze antioxidanten! 

En niet te vergeten alle lekkere dingen die je met bananen kunt maken – zoals dit heerlijke bananencake recept. Goed voor jou, goed voor bananenboeren en –werknemers wereldwijd. 

Lees hier meer over de Fairtrade banaan.