Energieflex kiest voor Fairtrade Carbon Credits: 100% Sociaal Groen

Energieflex kiest voor Fairtrade Carbon Credits: 100% Sociaal Groen

Cover afbeelding voorEnergieflex kiest voor Fairtrade Carbon Credits: 100% Sociaal Groen

EnergieFlex is de eerste Nederlandse energiemaatschappij die voor een van haar producten, 100% Sociaal Groen, het Fairtrade keurmerk voor klimaatbescherming mag gebruiken. Compensatie van de CO2-uitstoot als gevolg van het gasverbruik in Nederland wordt mogelijk gemaakt door gebruik te maken van Fairtrade Carbon Credits. Deze zijn gecertificeerd volgens de voorwaarden van de Fairtrade Climate Standard en Gold Standard, een belangrijke internationale erkende standaard. Klanten met 100% Sociaal Groen zijn er zo zeker van dat de CO2-uitstoot van hun gasverbruik ook daadwerkelijk gecompenseerd wordt en dat er een eerlijke prijs is betaald aan de families die de CO2-reductie hebben gerealiseerd in India.

100% Sociaal Groen

100% Sociaal Groen van EnergieFlex maakt samen met FairClimateFund schonere kookovens mogelijk die minder hout verbruiken. Daarbij worden de leefomstandigheden van de allerarmsten verbeterd omdat ze minder tijd hoeven te besteden aan het sprokkelen of kopen van hout en minder rook inademen. Met de CO2-reductie die daarmee mogelijk wordt gemaakt, compenseert EnergieFlex de CO2-uitstoot van het gasverbruik van haar klanten met 100% Sociaal Groen in Nederland. Het gas is daarmee groen. Dat de stroom ook groen is, is voor hen vanzelfsprekend.

EnergieFlex

Jaap Bakker, algemeen directeur van EnergieFlex, over 100% Sociaal Groen: “Wij zijn trots op het feit dat wij als eerste energieleverancier het Fairtrade keurmerk mogen gebruiken. Maar belangrijker vind ik nog dat we met 100% Sociaal Groen een bijdrage leveren aan een betere wereld. Omdat wij Fairtrade en Gold Standard gecertificeerde Carbon Credits afnemen, hebben meer mensen die dat echt nodig hebben toegang tot schone kookovens en betere leefomstandigheden.”

Stichting Fairtrade Nederland

Peter d’Angremond, executive director Fairtrade Nederland: “Wij zijn in 1988 begonnen met het bieden van een eerlijke prijs voor koffie van koffieboeren in Mexico. Daarna zijn producten uit ontwikkelingslanden van over de hele wereld toegevoegd aan het assortiment. Eerlijke prijzen zijn ook belangrijk in de CO2-markt. Boerenorganisaties in ontwikkelingslanden kunnen CO2-credits verkopen als ze energiebesparende activiteiten ondernemen. Wij vinden het belangrijk dat er dan eerlijke prijzen worden betaald voor deze credits. Dat kan nu. EnergieFlex is een van de eersten die instapt. Het groene gas van 100% Sociaal Groen neemt een echte koploperspositie in.”

FairClimateFund

Neera van der Geest, managing director van FairClimateFund: “wij zijn er trots op dat we EnergieFlex hebben kunnen verbinden aan Fairtrade Carbon Credits. De Carbon Credits die dankzij 100% Sociaal Groen afgenomen worden, komen direct ten goede aan het Chulika Clean Cookstoves project in het district Raichur in India. Dit project is opgezet door ons in samenwerking met JSMBT, een lokale organisatie waarin ruim 7.000 vrouwen vertegenwoordigd zijn. Het project heeft inmiddels aan meer dan 18.000 huishoudens schone kookovens verstrekt en is nu als eerste in Nederland – en als tweede in de wereld – Fairtrade gecertificeerd. Dankzij 100% Sociaal Groen kan een huishouden hier in Nederland  een Indiase huishouden toegang geven tot schonere energie en duurzame ontwikkeling.”