10 Feiten over Fairtrade producenten

10 Feiten over Fairtrade producenten

Cover afbeelding voor10 Feiten over Fairtrade producenten

Afgelopen maand kwam de 5e editie van het Fairtrade impact en monitoring rapport uit: ‘Monitoring the scope and benefits of Fairtrade’. Daarin geeft onze koepelorganisatie Fairtrade International een overzicht van de producenten en hun organisaties in 2012. Hoeveel ze verkocht hebben, hoeveel Fairtrade premie zij genereerden, waarin ze die geïnvesteerd hebben en allerlei andere cijfers. Wij zetten 10 feiten op een rij.

  1. Er zijn 1.139 producentenorganisaties, dat is 15% meer dan het jaar daarvoor.
  2. In 70 landen worden Fairtrade producten geproduceerd.
  3. 1,4 miljoen boeren en arbeiders zijn aangesloten bij Fairtrade, 14% meer dan het voorgaande jaar.
  4. Samen genereerden zij 86,2 miljoen euro Fairtrade premie, 41% meer dan het jaar daarvoor.
  5. Kleine boeren investeerden 41% van de premie in verbetering van hun organisaties, 42% ging naar ondersteuning van boeren, 11% ging naar ondersteuning van de gemeenschap en 2% naar overige zaken.
  6. 23% van de Fairtrade producenten zijn vrouw. Dat was 2% minder dan in 2011. Dat willen we graag veranderen. Fairtrade International gaat zich in 2014 inzetten om participatie onder vrouwen te vergroten.
  7. Peru is de grootste Fairtrade producent. In dat land zijn de meeste producentenorganisaties, werd het grootste volume Fairtrade producten verkocht en de meeste premie gegeneerd. Kenia is de grootste in Afrika, daar wonen de meeste Fairtrade producenten.
  8. De grootste producten zijn koffie, bananen, cacao en bloemen, 89% van alle Fairtrade verkopen zijn binnen deze productgroepen. Koffie alleen zorgde al voor 60%.
  9. 51% van de Fairtrade organisaties is ook biologisch gecertificeerd.
  10. De productiecapaciteit van Fairtrade bananen, bloemen en cacao ging flink omhoog. Tegelijkertijd wordt de oogst van steeds meer koffieboeren bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering, zoals temperatuurstijging en onverwachte weerpatronen. Fairtrade Nederland lanceerde in 2013 klimaatneutrale koffie om boeren te ondersteunen bij de gevolgen van klimaatverandering.

Zie voor het hele rapport ‘Monitoring the scope and benefits of Fairtrade