Sluiten

Leefbaar loon

Een leefbaar loon, dat zou iedere arbeider moeten verdienen die zich in het zweet werkt om ons te voorzien van bloemen, kleding, bananen of welk ander product ook. Met een leefbaar loon bedoelen we dat iemand in zijn basisbehoefte kan voorzien. Dit houdt in dat iemand bijvoorbeeld voldoende voedsel, kleding en scholing kan bekostigen en daarnaast ook een financiële buffer kan opbouwen.

Er zijn verschillende redenen waarom er een te laag minimumloon is. Het komt vaak door een gebrekkige wetgeving en niet goed functionerende arbeidsinspecties. Hier in Nederland kennen we bijvoorbeeld loononderhandelingen, die kennen ze vaak in armere landen niet. Bovendien is een grote reden voor een te laag minimumloon de internationale markt die altijd op zoek is naar het goedkoopste aanbod om de concurrentie met andere producten aan te kunnen. Hierdoor wordt er vaak gekort op de lonen van boeren en arbeiders. Fairtrade verbetert de situatie van arbeiders stap voor stap.

Hoe bereken je wat een leefbaar loon is?

Uiteraard ligt dit voor elk land en zelfs per regio anders. De kosten van de basisbehoeften worden in kaart gebracht en vervolgens wordt berekend wat een leefbaar loon is. Een groep experts houdt zich hiermee bezig. Zo werken we samen naar een wereld waar iedereen op een normale manier rond kan komen van zijn/haar inkomen.