Sluiten

Klimaatverandering

Van smeltende ijskappen tot verwoestende bosbranden. Het gebeurt echt en het gebeurt nu! De aarde warmt op en dat heeft gevolgen voor het klimaat. Fair is het bepaald niet. Juist kleine boeren in ontwikkelingslanden ondervinden de meeste problemen van het extreme weer.
Fill 1

Klimaatverandering

Problemen door klimaatverandering

De boeren hebben ontzettend veel last van klimaatverandering. Regen is onvoorspelbaar en droogtes houden langer aan. Met als gevolg dat oogsten kleiner uitvallen of soms zelf helemaal mislukken. Dit is shocking, want maar liefst 500 miljoen boeren produceren gezamenlijk zo’n 80% van ons voedsel.

Wat doet Fairtrade aan klimaatverandering?

Fill 1

Fairtrade klimaatstrategie

Fairtrade heeft een klimaatstrategie ontwikkeld. De aanpak van Fairtrade richt zich voornamelijk op ondersteuning van kleine boeren. We stellen in onze standaarden voorwaarden voor duurzame productiemethoden, bijvoorbeeld op het gebied van waterverbruik, biodiversiteit, energieverbruik en pesticiden gebruik. Ook worden er door de boeren specifieke projecten ten aanzien van klimaatverandering uitgevoerd.

Fairtrade Klimaatstandaard

Fairtrade International heeft de Fairtrade Climate Standard ontwikkeld als een middel om kleine boeren en gemeenschappen te ondersteunen bij het produceren van Fairtrade Carbon Credits in speciale projecten en om toegang te krijgen tot de CO2-markt. Snap je ‘m? Wat wij eigenlijk willen zeggen is dat de projecten de boer in staat stelt zich aan te passen aan klimaatverandering, en tegelijkertijd hun bijdrage te leveren aan de beperking van de CO2-uitstoot.

Fairtrade Climate Academy

Een wereld zonder koffie? “nehh, dat kan toch niet?” Helaas is dit wel degelijk een mogelijkheid. Klimaatverandering is namelijk een van de grootste uitdagingen voor koffieboeren. De koffieplant is extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Dat is voor boeren, die leven van de opbrengst van hun land, een harde realiteit. Zij zien hun inkomen langzaam verdampen.

Hoogste tijd om er alles aan te doen het niet zo ver te laten komen! Daarom is Fairtrade Nederland in 2017, dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, de Fairtrade Climate Academy in Kenia en in Ethiopië gestart.

’t doel van de Climate Academy

Om de koffieboeren beter weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering wordt gewerkt aan organisatieversterking, de omschakeling naar duurzame energie en natuurlijk het stimuleren van duurzame productiemethoden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan trainingen over financieel management, het kweken van zaden of het aanplanten van schaduwbomen om de koffieplanten tegen de hitte te beschermen. Boeren leren daarbij van experts en daarna aan elkaar via de Training of Trainers methode. Bovendien investeren ze in de Climate Academy in nieuwe inkomstenbronnen en werkgelegenheid, om zo hun afhankelijkheid van koffie te verminderen. De opgedane lessen werden allemaal vastgelegd in een Climate Academy Guide, die beschikbaar is voor andere koffiecoöperaties. Zo kunnen ook boeren elders van elkaar leren! Da’s nou fijn hè?

Climate Academy Guide

Fill 1
Ontmoet Silashi en Mulane!