Sluiten

Kidworks

Een uitzendbureau voor kinderen? Dat vind jij waarschijnlijk net zo’n belachelijk idee als wij. Gelukkig bestaat Kidworks dan ook niet. Maar kinderarbeid bestaat helaas wel. Veel mensen weten alleen niet dat kinderarbeid ook in de katoenindustrie aan de orde van de dag is. Dat moet veranderen. Daarom vragen we in een nieuwe campagne aandacht voor de situatie van katoenboeren en hun families.

Wereldwijd zijn er 160 miljoen kinderen aan het werk. Vaak onder gevaarlijke omstandigheden!

De vergeten katoenboer

De katoenindustrie zit ingewikkeld in elkaar. Er zitten heel veel schakels tussen de katoenteelt en het eindproduct in de winkel. In het nieuws gaat het vaak over de arbeidsomstandigheden in fabrieken en naaiateliers. Helaas wordt de positie van de katoenboer meestal vergeten, terwijl het de eerste onmisbare stap is in de keten! Daarom zet Fairtrade zich keihard in om de positie van de katoenboer te verbeteren.

Fairtrade katoen

Thanks voor je mening! Deel deze poll met je vrienden, want alleen samen make we de katoenwereld eerlijk.

Sluit venster

De katoenboer leeft in armoede

Wie katoenen kleding, handdoeken, beddengoed of tassen koopt, loopt het risico dat kinderen betrokken zijn bij de katoenproductie. Eén van de belangrijkste oorzaken van kinderarbeid is armoede. De prijs die katoenboeren voor deze grondstof krijgen is namelijk zeer laag. Ze zien zich gedwongen hun kinderen mee te laten werken, omdat ze geen werknemers kunnen betalen. Helaas hebben die daardoor geen tijd om te spelen en naar school te gaan. Een gemiste kans, want onderwijs is dé manier om uit de armoede te ontsnappen. Bedrijven die te weinig betalen houden dit probleem in stand. Fairtrade werkt er hard aan om dit te veranderen.

Wanneer hebben we het over kinderarbeid?

Kinderarbeid is werk waardoor kinderen school missen en/of werk dat schadelijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind tot 15 jaar. Daarnaast valt ook zwaar werk verricht door kinderen van 15 t/m 18 jaar onder de definitie van kinderarbeid.

Meer weten over wat Fairtrade doet tegen kinderarbeid?

24% van alle katoen wereldwijd is duurzaam ingekocht, waarvan slechts 0,07% Fairtrade gecertificeerd is! Dat moet én kan anders!

0

Fairtrade gecertificeerde coöperaties

0

Fairtrade katoenboeren

0

miljoen euro aan Fairtrade premie

Fairtrade en katoenboeren: er is meer nodig

Deze getallen laten zien dat Fairtrade in katoen nog erg klein is. Er valt dus nog veel te winnen! Goed om te weten: 75% van alle Fairtrade katoen is ook biologisch gecertificeerd.

Meer weten over Fairtrade katoen?

Eerlijk katoen kiezen is kinderspel

Een groot applaus voor alle bedrijven en mensen die samen met ons de katoenwereld eerlijker maken! Deze bedrijven kiezen al voor Fairtrade katoen. Ook jij kunt een rol spelen door Fairtrade katoen te kopen en onze missie te delen.

Bekijk onze partners

(ver)koop met impact

Duurzaam inkopen is hot. En dat is wat ons betreft terecht! Meer weten over Fairtrade katoen? We helpen je graag verder!

Zakelijk

Ontmoet de mensen achter jouw Fairtrade katoenen item!

Fairtrade verhaal katoenboeren

Samen maken we de katoenwereld eerlijker!

Maar we kunnen het niet alleen. Elke schakel in de katoenketen moet in actie komen: handelaren, merken, retailers, wij van Fairtrade, andere duurzaamheidsinitiatieven, maar ook jij als consument. Door samen te werken kunnen we de sector pas echt veranderen. Doe je mee?

Hmm..

Fill 1

Wat kun jij doen?

Een goede eerste stap om mee te beginnen is minder kleding kopen. Check je kast, want die hangt waarschijnlijk vol kleding! Nieuwe kleding is écht niet altijd nodig.

  • Kies voor tweedehands producten 
  • Kies voor recyclede producten 
  • Kies voor duurzamere producten, bijvoorbeeld met het Fairtrade keurmerk

De vraag alleen al kan helpen het bedrijf hierover te laten nadenken.  

Deze wetgeving is er ook om kinderarbeid in de keten tegen te gaan. 

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij  en Yumeko.