Het keurmerk
Wat is ’n keurmerk?
Een keurmerk is een soort beeldmerk op een product waarmee de fabrikant een bepaalde kwaliteit van dat product garandeert. Je ziet in één oogopslag dat het product voldoet aan bepaalde standaarden opgesteld door een onafhankelijke, deskundige organisatie.
Stichting Max Havelaar
Max Havelaar is ontstaan in 1988. Heel wat jaren terug! Frans van der Hoff en Nico Roozen hebben stichting Max Havelaar opgericht naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. “Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden”, zo stelden zij. Met een eerlijke prijs voor de koffiebonen kunnen kleine boeren het heft in eigen hand nemen.
In Nederland zijn wij – Fairtrade Nederland – de stichting die bepaalt welke producten het Fairtrade logo krijgen. Als je ons label op de verpakking ziet, dan weet je ten minste dat de leverancier:
- Een Fairtrade minimumprijs betaalt, waarmee de boer de kosten van de duurzame productie kan dekken. De minimumprijs dient als vangnet en moet voorkomen dat de boer verlies maakt als de prijs van een product daalt. Is de marktprijs hoger, dan volgt de minimumprijs gewoon de markt.
- Een niet onderhandelbare premie heeft betaald aan de coöperatie waar de boer lid van is. Zij beslissen samen (democratisch), hoe de premie wordt besteed. Zo investeren boerencoöperaties de premie in het bouwen van een school, gezondheidszorg, milieuprojecten of bijvoorbeeld in het aanschaffen van machines. Alle investeringen dragen bij aan de ontwikkeling van de coöperatie én de gemeenschap. Een win-winsituatie dus.
*Bij Fairtrade plantages gaat de verdeling van de premie een klein beetje anders. Op Fairtrade plantages beslist het Fairtrade Premium Committee, dat bestaat uit vertegenwoordigers van zowel de werknemers als het management over de besteding van de premie.
De internationale versie van het Max Havelaar keurmerk is het Fairtrade keurmerk.
Oja!
Wij zijn een non-profit organisatie én onafhankelijk. Ons systeem richt zich op kleine boeren en werknemers in ontwikkelingslanden. En ehh, wij kopen en verkopen zelf géén producten.