Sluiten

Gebruik keurmerk

Het Fairtrade keurmerk wordt door consumenten over de hele wereld gezien als het belangrijkste keurmerk voor sociale en duurzame ontwikkeling via eerlijke handel met boeren en werknemers in ontwikkelingslanden, zo blijkt uit onderzoek van Globescan. Dat onderzoek laat ook zien dat het vertrouwen dat consumenten hebben in het keurmerk hoog is.

Het Fairtrade keurmerk is terug te vinden op een breed assortiment producten, waaronder eten en drinken, katoen en kleding. Wereldwijd zijn er meer dan 30.000 Fairtrade producten te koop.

Klik hier voor de guidelines.

Fill 1

Partnerschappen met bedrijven

Een bedrijf dat met Fairtrade gecertificeerde ingrediënten aan de slag wil, kan op twee manieren met Fairtrade Nederland samenwerken:

1. Alle mogelijke ingrediënten in een product certificeren

Dit is van toepassing wanneer alle ingrediënten in het product, die in aanmerking komen voor Fairtrade certificering, ingekocht zijn tegen Fairtrade voorwaarden. Een minimum van 20% aan Fairtrade-ingrediënten is vereist om het label te mogen dragen. Dit kan dus enerzijds mono producten betreffen maar ook samengestelde producten.

2. Individuele ingrediënten in een product certificeren

Het label voor een Fairtrade-ingrediënt wordt gebruikt om één enkel ingrediënt aan te duiden dat is ingekocht tegen Fairtrade voorwaarden. In het samengestelde product moet enkel een specifiek ingrediënt Fairtrade gecertificeerd zijn. Bijvoorbeeld Fairtrade cacao in een chocoladereep. Soms kan er sprake zijn van twee of meer ingrediënten. Dit model heet Fairtrade Sourced Ingredient (FSI). Het Fairtrade Sourced Ingredient-model is van toepassing op alle ingrediënten die Fairtrade gecertificeerd kunnen worden, met uitzondering van bananen. Klik hier voor meer informatie.

Fairtrade-sourced-ingredient

Vind hier een samenvatting van het gebruik van het keurmerk.

Regelgeving Keurmerk

Wanneer u een licentiecontract heeft bij Fairtrade Nederland mag u het keurmerk op uw producten gebruiken. Hiermee toont u aan dat uw producten onder Fairtrade voorwaarden zijn verhandeld. Alleen bedrijven met een licentiecontract mogen het keurmerk gebruiken. De regels voor het gebruik van het keurmerk zijn vastgelegd in een handleiding. De belangrijkste eisen voor een product verpakking zijn:

  • Het Fairtrade keurmerk mag niet worden gewijzigd
  • Er is een duidelijk onderscheid tussen uw merknaam en het keurmerk waarbij uw merknaam altijd prominent aanwezig dient te zijn.
  • Op de achterzijde van uw product staat een Fairtrade claim waarin de Fairtrade ingrediënten, het Fairtrade percentage en onze website worden vermeld.
  • Alle communicatie-uitingen waarbij het keurmerk wordt gebruikt, inclusief verpakking, dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd aan Fairtrade Nederland.