Sluiten

Fairtrade Friends

Veronica van Hoogdalem

Dit is Veronica van Hoogdalem, onze nieuwste Fairtrade Friend. Je kent haar wellicht van RTL Boulevard of haar Woordenschat Podcast op Spotify. Veronica ging met ons mee naar Ivoorkust om Fairtrade cacaoboeren te ontmoeten. 

Bekijk alle vlogs
Fill 1

We stelde Veronica wat vragen!

Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt tijdens de reis? 

Hoeveel mensen er in zo’n dorp afhankelijk zijn van het verbouwen en verkopen van cacao en hoeveel (hand)werk er in zit voordat de cacaobonen naar Nederland verscheept kunnen worden. Ik had dat echt onderschat. Dat ik dat nu met eigen ogen heb gezien, zorgt ervoor dat ik extra geniet van de chocolade die ik hier eet. 

Wat weet je nu over Fairtrade dat je nog niet wist? 

Ik wist niet dat Fairtrade ook programma’s heeft waarbij (vooral) vrouwen getraind worden om zelfstandig(er) te zijn en te leren ondernemen in cacao maar ook daarbuiten. 

Hoe wil jij het verschil maken in Nederland? 

Door vaker Fairtrade producten te kopen en mijn omgeving te laten zien dat Fairtrade er echt toe doet. Ik heb genoeg beeldmateriaal meegenomen vanuit Ivoorkust en laat met liefde mijn ‘plakboeken’ zien onder het genot van een kopje Fairtrade koffie en chocolade.

Reinier van den Berg

Sinds 2013 is hij initiatiefnemer van Ecoland.tv. De ambitie is om op kabeltelevisie, in Nederland en in de toekomst ook in het buitenland, te laten zien dat economie en ecologie wel degelijk samen kunnen gaan. Daar past het promoten van klimaatneutrale producten zoals Fairtrade klimaatneutrale koffie perfect bij. In deze koffie zien we de symbiose tussen economie en ecologie werkelijkheid worden. Er wordt recht gedaan aan het milieu en aan de belangen van de koffieboeren (ofwel aan de economie ter plaatse). Daarom zet Reinier zich vanaf juni 2014 ook in als ambassadeur van Fairtrade Nederland, mede-initiator van het project rondom Fairtrade klimaatneutrale koffie.

Reinier van den Berg (1962) heeft gestudeerd aan de Universiteit te Wageningen en specialiseerde zich in luchtverontreiniging. Hij is onder andere bekend van RTL 4, waarvoor hij sinds 1989 het weer presenteert. Verder is hij geregeld te zien bij regionale omroepen zoals TV Gelderland en presenteerde hij een wetenschapsprogramma bij de EO, genaamd Galileo.

Daarnaast is hij specialist in klimaatverandering en benadrukt hij in publicaties en lezingen het belang van duurzaamheid. Zijn slogan is: ‘de ander te groen af zijn’. In zijn lezingen gebruikt hij indrukwekkende beelden van de (smeltende) ijskap van Groenland, waarheen hij expedities organiseert. Op twitter deelt hij, onder de naam @weermanreinier, bijna dagelijks wetenswaardigheden over het weer, klimaat en duurzaamheid.