Sluiten

Fairtrade sourcing programs

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van het bedrijfsleven. Steeds meer bedrijven hanteren een duurzaamheidsstrategie waarin verduurzaming per grondstof plaatsvindt. Het betreft hier vaak grote volumes en dus veel boeren.

Deze boeren willen ook graag hun producten via de Fairtrade handelsvoorwaarden verkopen. De Fairtrade Sourcing Programs sluiten aan op deze bedrijfsstrategie via de mogelijkheid om één grondstof Fairtrade te certificeren.

Dit is aanvullend op het huidige Fairtrade model dat past bij een bedrijfsstrategie waarin alle mogelijke ingrediënten in een product Fairtrade gecertificeerd zijn. Er is een apart en onderscheidend logo ontwikkeld voor FSP dat helder communiceert om welke grondstof het gaat.

Het Fairtrade Sourcing Programma

 

Dit programma zorgt ervoor dat bedrijven zich kunnen toeleggen op Fairtrade door van één specifieke grondstof grote Fairtrade volumes in te kopen. Het programma richt zich op dit moment op cacao, suiker en katoen, maar wordt in de loop van 2020 uitgebreid naar alle grondstoffen, met uitzondering van koffie en bananen.

Via een speciaal logo kunnen bedrijven laten zien dat zij samenwerken met Fairtrade. Het logo kan gebruikt worden in corporate communicatie en mag alleen op de verpakking als 100% van de betreffende grondstof Fairtrade is gecertificeerd.

 

Voor boeren zorgt het programma voor meer afzet onder eerlijke handelsvoorwaarden en meer ruimte om op eigen kracht samen met collega-boeren te investeren in een betere toekomst.

Voor bedrijven en consumenten zorgt dit programma voor meer mogelijkheden tijdens de dagelijkse boodschappen om boeren te ondersteunen.

Kenmerken van het Fairtrade Program-logo

Fill 1

De logo’s

van het Fair Cacao Program, Fair Sugar Program en Fair Cotton Program:

1.

Kennen dezelfde Fairtrade voorwaarden als het huidige systeem zoals samenwerken in coöperaties, minimumprijs, premie en strenge milieu- en sociale eisen.

2.

Zijn herkenbaar door onderscheidende logo’s die helder communiceren om welk ingrediënt (cacao, suiker of katoen) het gaat. Voor de landen waar Fairtrade ook bekend staat als Max Havelaar, is een logo beschikbaar waar Max Havelaar aan is toegevoegd.

3.

Mogen alleen door middel van een logo op de verpakking worden gecommuniceerd als 100 procent van het betreffende ingrediënt Fairtrade is gecertificeerd. Bedrijven kunnen ook kiezen voor de mogelijkheid  om alleen off pack te communiceren (bijvoorbeeld op de website of in een CSR verslag) over het commitment dat ze zijn aangegaan op Fairtrade cacao of suiker.

Meer weten?

De Fairtrade Sourcing Programs bieden de mogelijkheid om met bestaande en nieuwe klanten het Fairtrade volume in Nederland te laten groeien. Stichting Max Havelaar gaat graag met u in gesprek over de mogelijkheden voor uw product of merk.

Neem contact op