Sluiten

Fairtrade in aanbesteding

Dat er groeiende aandacht is voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) is één ding dat zeker is. En maar goed ook; een aanbesteding kan een enorm verschil maken voor boeren en arbeiders aan het begin van de handelsketen. MVI gaat namelijk niet alleen over onderwerpen als klimaatneutraal en circulair inkopen, maar ook over eerlijke handel en de producenten aan het begin van de handelsketen. Er is steeds meer aandacht voor gepaste zorgvuldigheid; human rights due dilligence (HRDD) en ketenverantwoordelijkheid (ISV = Internationale Sociale Voorwaarden). Wij adviseren je graag over eerlijk en duurzaam inkopen!

Download hier onze brochure: Inkopen met respect voor mensenrechten, zo kan het ook! Tips, best practices en een stappenplan voor MVI uit risicolanden. Gemaakt i.s.m. CNV Internationaal, Electronics Watch, Fair Wear Foundation, FNV, FSC en MVO Nederland.

Download brochure

Risicocategorieën Rijksoverheid

Catering en bedrijfskleding zijn twee van de tien risicocategorieën gedefinieerd door de Rijksoverheid waar het risico op schenden van sociale normen groot is. Hier vallen producten onder zoals koffie, thee, bananen, chocolade(melk), broodbeleg, vruchten(sappen), noten, rijst, maar ook de katoen die gebruikt wordt in bedrijfskleding en nog veel meer. Allemaal producten die ook eerlijk en duurzaam kunnen worden ingekocht!

Gepaste zorgvuldigheid: Human Rights Due Dilligence (HRDD)

Voor 10 risicocategorieën heeft de Rijksoverheid de Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) in het leven geroepen, wat inhoudt dat leveranciers verplicht zijn om risico’s op het schenden van sociale normen in de gehele keten in kaart te brengen, te beperken en de slachtoffers ervan te compenseren. Dit wordt ook wel Human Rights Due Dilligence genoemd (HRDD); de leveranciers wordt gevraagd om met gepaste zorgvuldigheid (due dilligence) om te gaan met mensenrechten (human rights). Fairtrade werkt met strenge standaarden die arbeidsnormen en mensenrechten waarborgen verbieden. Bedrijven en consumenten kunnen erop vertrouwen dat Fairtrade gecertificeerde ketens worden gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij.

Het hoeft niet moeilijk te zijn: Gebruik Fairtrade als HRDD tool in jouw aanbesteding!

Belang van duidelijke en specifieke criteria

Bijdragen aan mensenrechtenschendingen door jouw manier van inkopen wilt natuurlijk niemand. Daarom is het van groot belang om duidelijke, specifieke en strenge criteria op te nemen in uw aanbesteding! Als je duurzaamheid niet specifiek beschrijft, is de kans groot dat een inschrijver met de goedkoopste optie inschrijft, die ook het minst duurzaam is. Om het gemakkelijk te maken hebben wij criteria opgesteld die je eenvoudig kunt overnemen in jouw warme dranken aanbestedingstekst! Zo makkelijk kan het zijn om impact te maken.

Download hieronder onze flyer waarin je tips terugvindt voor in jouw aanbesteding.

Fairtrade koffie op het werk