Sluiten

Fairtrade cacao voor jouw bedrijf

Wij geloven in de kracht van samenwerking. Dankzij bedrijven die Fairtrade cacao kiezen, zetten we stappen naar een eerlijke cacaosector. Sluit je aan en ontdek hoe jouw bedrijf kan bijdragen!

Fairtrade cacao

Maar wat betekent het nou als jouw bedrijf voor Fairtrade cacao kiest? Fairtrade maakt zich hard voor hogere inkomens, betere werkomstandigheden en milieuvriendelijke landbouw. Door samen te werken met boerencoöperaties die democratisch zijn georganiseerd, geven we boeren meer controle over hun eigen toekomst. Onze lokale Fairtrade teams ondersteunen de cacaoboeren op allerlei zaken, zoals beter management, productiviteit verbeteren en veilige werkomstandigheden. Ook bieden we trainingen over belangrijke onderwerpen zoals klimaatverandering, gendergelijkheid, de rol van jongeren en de strijd tegen kinderarbeid. Is dat even goed om te weten, toch?

Wat is Fairtrade

Alleen een hogere prijs betalen is niet genoeg

Misschien klinkt het logisch dat hogere cacaoprijzen goed zijn voor boeren, maar dat is niet altijd het geval. Door tegenvallende oogsten, veroorzaakt door droogte, ziekten en verouderde cacaobomen, kunnen boeren minder cacao produceren. Daardoor stijgt hun inkomen niet automatisch, zelfs niet met de hogere prijzen.

Boeren blijven te maken hebben met:

  • Lage productiviteit door verouderde bomen en beperkte middelen.
  • Inkomensonzekerheid door prijsschommelingen op de wereldmarkt.
  • Meerdere uitdagingen tegelijk, zoals klimaatverandering en stijgende kosten.

Fairtrade kijkt verder dan alleen de prijs. Zo richten we ons daarnaast  op structurele verbeteringen door middel van onze strenge Fairtrade standaarden, ondersteuning en trainingen van lokale Fairtrade teams aan boerencoöperaties. Zo leren boeren bijvoorbeeld hoe ze zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, hun productiviteit kunnen verhogen en aanvullende inkomstenbronnen kunnen vinden om minder afhankelijk te zijn van cacao. Daarnaast investeren we in de weerbaarheid van boeren en hun gemeenschappen, zodat ze beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen.

Lees er meer over
Fill 1

Goed om te weten

In 2017 ontwikkelde Fairtrade een innovatieve strategie voor leefbaar inkomen. Als eerste organisatie ter wereld hebben we een methode geïntroduceerd om de prijs te berekenen die boeren moeten ontvangen om een leefbaar inkomen te verdienen. Dit noemen we de Leefbaar Inkomen Referentieprijs (Living Income Reference Price of LIRP).  Binnen Fairtrade betalen een aantal bedrijven deze Leefbaar Inkomen Referentieprijs al op vrijwillige basis. Hiermee wordt geprobeerd om de grondoorzaak van kinderarbeid, armoede, nog beter aan te pakken. Toch weten we ook dat er meer nodig is voor een leefbaar inkomen. Lees hier meer over onze aanpak.

Daarnaast heeft Fairtrade een online tool ontwikkeld waarmee bedrijven kunnen berekenen welke prijzen ze moeten betalen om, zodat boeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen. Op de interactieve kaart in de tool zijn de Leefbaar Inkomen Referentieprijzen per product en land te vinden. Ook biedt de tool uitleg over hoe deze prijzen worden berekend.

Vanaf eind 2025 moeten bedrijven die cacao verhandelen kunnen aantonen dat hun cacao niet bijdraagt aan ontbossing. Ontbossing is een groot probleem in de cacaosector. Fairtrade certificering helpt bedrijven en cacaocoöperaties om invulling te geven aan deze wetgeving, dankzij onze strenge standaarden en extra programma’s. Denk aan het bevorderen van milieuvriendelijke landbouw, het geven van trainingen over het planten van schaduwbomen en het beschermen van de natuur. Dit helpt om ontbossing te voorkomen en de biodiversiteit te behouden. We controleren of coöperaties en hun leden voldoen aan zowel lokale als internationale wetgeving, waaronder de EUDR. Lees hier meer.

In de Europese Unie moeten bedrijven zich houden aan de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) wetgeving. Deze wet verplicht bedrijven om ervoor te zorgen dat hun producten eerlijk worden gemaakt, zonder mensenrechten te schenden of schade aan het milieu toe te brengen. Bedrijven moeten hun ketens controleren, risico’s opsporen en actie ondernemen om deze problemen te voorkomen. Het doel is om bedrijven verantwoordelijk te maken voor de manier waarop hun producten worden geproduceerd. Fairtrade certificering biedt bedrijven de tools om deze risico’s in kaart te brengen en maatregelen te nemen om ze te verkleinen. We ondersteunen bedrijven bij het voldoen aan wetgeving. Meer weten hoe Fairtrade jouw bedrijf kan ondersteunen? Lees het hier.

Het Dutch Initiative on Sustainable Cocoa (DISCO) is een samenwerking tussen belangrijke Nederlandse partijen zoals de overheid, chocoladeproducenten, supermarkten en NGO’s, met als doel de cacaoketen te verbeteren. Het initiatief streeft ernaar dat cacaoboeren een leefbaar inkomen verdienen, dat er geen ontbossing meer plaatsvindt voor de cacaoproductie en dat kinderarbeid wordt voorkomen. Fairtrade Nederland is onderdeel van de stuurgroep die de uitvoering van DISCO in de gaten houdt. Ook kun je als bedrijf via Fairtrade certificering bijdragen aan het behalen van de DISCO-doelen. Voor meer informatie kun je onze speciale DISCO pagina bekijken.

Op diverse chocoladeletters zie je naast het Fairtrade keurmerk óók het Tony’s Open Chain logo staan. Waarom deze combinatie zo belangrijk is? Beide staan voor hetzelfde doel: een eerlijke wereld.  

Tony’s Open Chain is opgericht door het chocolademerk Tony’s Chocolonely en richt zich specifiek op de cacaosector. Het is een platform dat bedrijven helpt om samen misstanden aan te pakken. Fairtrade is daarentegen een keurmerk dat bedrijven verplicht om aan strenge regels te voldoen op het gebied van betere prijzen, goede arbeidsomstandigheden en milieubescherming. Fairtrade werkt naast cacao ook op producten zoals koffie, bananen, katoen en thee.  

Wat goed om te weten is dat Tony’s Open Chain met Fairtrade gecertificeerde cacaocoöperaties werkt. Dit betekent dat de cacao in de keten van Tony’s Open Chain Fairtrade is. Hierdoor krijgen cacaoboeren de Fairtrade premie én de Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP).  

Fairtrade werkt samen met bedrijven om het gat naar een leefbaar inkomen te dichten. Dit gebeurt door het betalen van de Leefbaar Inkomen Referentieprijs en door een veel bredere aanpak zoals bijvoorbeeld het bieden van trainingen. Boeren leren dan hoe ze zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering, hun cacaoproductie kunnen verhogen of naast cacao andere inkomstenbronnen kunnen vinden. 

Tony’s Open Chain is een van de meest actieve partners van Fairtrade en zet zich enorm in om de levens van cacaoboeren te verbeteren. Hier zijn we superblij mee. Het kan echter zijn dat je het Tony’s Open Chain logo naast een ander keurmerk of zelfs helemaal zonder keurmerk op een verpakking ziet. Toch is de combinatie met Fairtrade volgens ons de meest eerlijke keuze. Fairtrade werkt al meer dan 35 jaar aan het versterken van boerencoöperaties. Het betalen van een Fairtrade licentiefee door bedrijven is hierbij essentieel. 40% van de licentiekosten voor het Fairtrade keurmerk gaat rechtstreeks naar het internationale Fairtrade systeem. Dit geld wordt gebruikt voor onderzoek, het bijwerken van de strenge standaarden, het aanpassen aan nieuwe wetgeving zoals die over ontbossing en de rechtstreekse ondersteuning van lokale Fairtrade teams die boeren en de coöperaties ondersteunen.

Fairtrade geeft meerwaarde aan jouw bedrijf

Fairtrade is het meest herkenbare duurzaamheidskeurmerk wereldwijd, met een merkbekendheid van 92%. Bovendien heeft 82% van de consumenten vertrouwen in het Fairtrade keurmerk en kiest 60% van de mensen bij voorkeur voor producten met ons keurmerk (Globescan, 2023). Bedrijven die samenwerken met Fairtrade kunnen hiervan profiteren, omdat het hun merk sterker maakt en zorgt voor loyaliteit van klanten, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan een eerlijke wereld.

Jouw bedrijf kiest voor Fairtrade cacao, wat nu?

Elke schakel in de keten die verantwoordelijk is voor productie (verpakking inbegrepen) en/of verkoop van een Fairtrade product, moet gecertificeerd en gecontroleerd worden door FLOCERT.

De eerste stap is dus om je keten in kaart te brengen.  Weet je met welke partner(s) je samenwerkt?  

 

Hiervoor kun je de check doen in de FLOCERT Customer database, waarin alle Fairtrade gecertificeerde partijen staan. 

 

Top! Dan is de stap naar het inkopen van Fairtrade gecertificeerde cacao makkelijk gemaakt. Ga door naar stap 4 voor het aanvragen van een licentiecontract.

Er zijn twee opties:

  1. De betreffende partner kan Fairtrade certificering aanvragen, via FLOCERT
  2. Je kunt sourcen van een reeds Fairtrade gecertificeerde partij 

Om Fairtrade te kunnen inkopen bij gecertificeerde partners heeft jouw bedrijf ook een FLO ID nodig. Meld je hiervoor aan bij FLOCERT.

Check de FLOCERT kostensimulator voor de kostenhiervan.

Om het Fairtrade katoen label te mogen gebruiken op het eind product heb je een Fairtrade Licentiecontract nodig. Vraag hem aan bij Fairtrade Nederland via Aanmelden – Fairtrade Nederland

Check de kosten voor de gebruiksrechtenvergoeding voor het gebruik van het keurmerk hier. 

Uiteraard kun je op elk gewenst moment contact opnemen met Olga voor eventuele vragen! 

Het is je gelukt! Want alleen samen maken we de chocowereld eerlijk.