Hoe eerlijk ben jij?
Doe de quiz!
En check hoe eerlijk jij eigenlijk bent.
Doe de quiz!
Wat is eerlijk?
Stel je eens voor dat die heerlijke bananen die je graag eet worden verbouwd door boeren die hard werken maar zelf met hun gezin in armoede leven. Of dat voor je kopje koffie en favoriete chocoladereep enorm veel bomen worden gekapt. En denk aan het t-shirt wat je draagt, gemaakt van katoen, waarvoor kinderen misschien wel aan het werk worden gezet. Is dit eerlijk?
Fairtrade is eerlijk voor mens & milieu
Door producten met het groen-blauwe Fairtrade keurmerk te kiezen kun je op een hele gemakkelijke manier een positief verschil maken in de wereld. Met jouw keuze zorg je ervoor dat boeren en werknemers een betere prijs krijgen voor het werk wat ze doen. Hierdoor kunnen ze hun toekomst opbouwen en tegelijkertijd het milieu beschermen.
Nog vragen?
Fairtrade begon ooit in Nederland als het Max Havelaar keurmerk, helemaal terug in 1988. Nu het Fairtrade keurmerk uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Ons doel is om de levens van boeren en werknemers wereldwijd te verbeteren en tegelijkertijd het milieu te beschermen. We zijn actief in meer dan 70 landen en hebben meer dan 2 miljoen boeren en werknemers die meedoen. Fairtrade producten worden in meer dan 143 landen verkocht. En onze missie? Een eerlijke wereld. Fairtrade gaat namelijk veel verder dan alleen maar eerlijke prijzen, zo zetten we ons keihard om voor het stoppen van kinderarbeid, het beschermen van het klimaat, mensenrechten, gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.
In Nederland zijn er nu al meer dan 12.000 Fairtrade producten te vinden, van koffie en chocolade tot fruit en noten. Je kunt ze in supermarkten, wereldwinkels, online en zelfs in sommige cafés en restaurants vinden. Wereldwijd zijn er meer dan 30.000 verschillende Fairtrade gecertificeerde producten beschikbaar. Het beste van alles is dat Fairtrade producten in verschillende prijsklassen verkrijgbaar zijn, dus je kunt je favoriete spullen vinden zonder dat je hier meer geld voor kwijt bent. Kijk gewoon naar het groen-blauwe Fairtrade keurmerk op de verpakking om te weten dat je een verschil maakt voor boeren en het milieu!
Hier zet Fairtrade zich keihard voor in (door middel van een minimumprijs en extra premie), want veel boeren en werknemers leven in armoede. Ze krijgen te weinig geld voor hun harde werk. En zoals je misschien weet brengt armoede grote problemen met zich mee, van kinderarbeid tot uitbuiting en ontbossing. Door een hogere prijs aan de boeren te betalen hebben ze genoeg geld om hun kinderen naar school te sturen, eten van te kopen en hun huis van te betalen. Maar kunnen ze ook investeren in duurzame landbouwmethoden. Dat betekent geen schadelijke bestrijdingsmiddelen, waterbesparing en het behoud van bossen. Zo kunnen ze niet alleen zichzelf, maar ook onze planeet gezond houden.
- Fairtrade werkt met minimumprijzen per productsoort om boeren meer zekerheid te bieden. Deze minimumprijs dient als vangnet als de wereldmarktprijs laag is en is gebaseerd op de kosten van duurzame productie.
- Fairtrade heeft als enige keurmerk een vaste- niet onderhandelbare premie. Deze wordt betaald aan de coöperatie waar de boer lid. De leden beslissen gezamenlijk hoe de premie besteed wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn aan een school, gezondheidszorg of schoon drinkwater.
Eerlijke prijzen voor boeren zorgen niet per definitie voor hogere consumentenprijzen in de winkel. Zo zijn bijvoorbeeld alle cacao en koffie huismerkproducten van PLUS Fairtrade gecertificeerd.
De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor het levensonderhoud van miljoenen kleinschalige boeren en werknemers in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.
Wat doet Fairtrade:
- Betere prijzen: Fairtrade zorgt voor betere prijzen voor boeren, waardoor ze financiële middelen hebben om zich aan te passen aan klimaatverandering.
- Strenge regels: Fairtrade legt strenge milieunormen op aan boeren om schadelijke praktijken te voorkomen en duurzaamheid te bevorderen.
- Trainingen: Lokale Fairtrade-teams bieden trainingen aan boeren om hen bewust te maken van klimaatverandering en hen te helpen bij het nemen van maatregelen.
- Biodiversiteit bevorderen: Fairtrade moedigt het planten van bomen aan voor schaduw en om de biodiversiteit te ondersteunen, wat helpt bij het behoud van het milieu.
- Duurzame energie: Fairtrade stimuleert boeren om over te schakelen op schone en groene energiebronnen, waardoor de impact op het klimaat wordt verminderd.
Wereldwijd zijn er 160 miljoen kinderen aan het werk. Vaak onder gevaarlijke omstandigheden! Eén van de belangrijkste oorzaken van kinderarbeid is armoede. Bedrijven betalen te weinig, waardoor boeren in armoede leven. Daarom moeten ze de hulp van hun kinderen inschakelen.
Wat doet Fairtrade:
- Verbod op kinderarbeid: Fairtrade heeft hele strenge regels die kinderarbeid verbiedt voor producten die onder onze certificering vallen.
- Betere prijzen: Fairtrade zorgt ervoor dat boeren en werknemers betere prijzen krijgen. Hierdoor hoeven gezinnen hun kinderen niet te laten werken om geld te verdienen, omdat ze genoeg verdienen om rond te komen.
- Onderwijs stimuleren: Fairtrade stimuleert boerencoöperaties om te investeren in onderwijs en scholing voor kinderen, waardoor ze meer kansen voor in de toekomst hebben. Doormiddel van de Fairtrade premie worden er scholen gebouwd en schoolspullen voor gekocht.
- Bewustwording en training: Lokale Fairtrade teams geven trainingen aan boeren over kinderrechten om hen bewust te maken van de risico’s van kinderarbeid en om alternatieve oplossingen te vinden.
- Samenwerking met lokale gemeenschappen: Fairtrade werkt samen met lokale gemeenschappen om de oorzaken van kinderarbeid aan te pakken, zoals armoede, gebrek aan toegang tot onderwijs en om samen naar oplossingen te zoeken.
- Onafhankelijke controles: er wordt regelmatig gecontroleerd of alle strenge regels worden nageleefd en om eventuele overtredingen op te sporen.
Mensenrechten staan centraal in de missie van Fairtrade. Mensenrechten gelden namelijk voor iedereen, waar je ook vandaan komt of wie je ook bent.
Wat doet Fairtrade
- Eerlijke lonen: Fairtrade zorgt ervoor dat boeren een eerlijke prijs ontvangen en werknemers eerlijke lonen, waardoor ze in staat zijn om hun basisbehoeften te vervullen.
- Verbod op kinderarbeid: Fairtrade heeft hele strenge regels die kinderarbeid verbiedt voor producten die onder hun certificering vallen. Wat bijdraagt aan het beschermen van de rechten van kinderen en het hen de kans geeft om naar school te gaan een te werken aan een toekomst.
- Veilig werkomstandigheden: Fairtrade heeft strenge regels ten aanzien van veilige en gezonde werkomstandigheden. Daarnaast hebben werknemers oook recht om zich aan te sluiten bij een vakbond.
- Gelijke rechten voor mannen en vrouwen: Fairtrade bevordert gendergelijkheid door ervoor te zorgen dat vrouwen gelijke kansen en rechten krijgen. Zo hebben we ook een speciale Women’s School of Leadership opgericht, om vrouwen te trainen om leiders te worden.
Consumenten raken door de wildgroei aan keurmerken steeds meer het vertrouwen in keurmerken kwijt. Fairtrade is door Milieu Centraal uitgeroepen tot topkeurmerk. Toch vragen mensen zich altijd af of het geld wel goed terecht komt.
Wat doet Fairtrade:
- Fairtrade minimumprijs: Fairtrade garandeert boeren een minimumprijs voor hun producten, wat betekent dat ze altijd een betere prijs krijgen, zelfs als de marktprijzen laag zijn.
- Fairtrade premie: Bovenop de minimumprijs betalen leveranciers een extra geldbedrag. Ook wel de Fairtrade premie genoemd. Deze premie gaat rechtstreeks naar de coöperatie waar de boer lid van is. De boeren mogen samen beslissingen hoe ze het geld besteden. Dit kan zijn voor het aanschaffen van nieuwe landbouwmachines, maar ook zoals scholen, gezondheidzorg en infrastructuur.
- Onafhankelijke controle: Fairtrade wordt streng gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie. Deze controleurs zorgen ervoor dat de minimumprijzen en premies correct worden betaald aan de boerencoöperaties en dat de premie daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in de projecten die gezamenlijk zijn afgesproken.
Fairtrade is niet alleen een keurmerk, maar ook een wereldwijde ‘Fairtrade Friends’ beweging die begon in Nederland. Inmiddels worden er in meer dan 143 landen Fairtrade producten verkocht, met meer dan 2 miljoen boeren en werknemers, 83 Fairtrade Gemeenten in Nederland en 2.135 Fairtrade Towns wereldwijd. Zelfs scholen, universiteiten, restaurants en clubs kunnen meedoen. Samen met 160 bedrijven in Nederland, die onderdeel zijn van de Fairtrade Friends beweging maken we de wereld eerlijk.