Fairtrade week voorjaarseditie ’22
Kies Fairtrade, begin bij je dagelijkse boodschappen!
Fairtrade Week magazine
Dit magazine staat boordevol Fairtrade Week aanbiedingen, maar er is meer! Laat je inspireren door verhalen van boeren, ga aan de slag met de lekkerste recepten met (h)eerlijke producten en lees nog veel meer over Fairtrade.
lees ‘m hierSociaal Experiment
We hebben verschillende mensen gevraagd om mee te doen aan een sociaal experiment. We stelden hen vragen. Lastige vragen. Dilemma’s waar jij en ik dagelijks mee te maken hebben. Benieuwd naar de antwoorden? Bekijk ’t experiment hier!
Bekijk ’t sociaal experimentLeuke activiteiten in ’t land
Tijdens de Fairtrade Week worden er veel leuke activiteiten en evenementen georganiseerd door het hele land. Dit wordt voornamelijk georganiseerd door de fantastische Fairtrade kernteams. Kijk hieronder of er misschien een leuke activiteit in jouw buurt is!
In verband met de Wereld Fairtrade Dag wordt er dit jaar voor de vijfde keer een duurzame lentemarkt georganiseerd in Zoeterwoude (op het Dorpsplein). Dit gebeurd op zaterdag 7 mei. Voor meer informatie klik hier.
Zaterdag 7 mei start de Wereldwinkel Assen met een sieradenparty. U kunt persoonlijk en gratis advies krijgen van Isabel Marrink, zij is gespecialiseerd in het geven van kleuradvies. Dit is van 10:00 tot 13:00 en is ook erg handig vlak voor moederdag. Woon je in de buurt en zoek je nog een leuke inspiratie, dan is een bezoekje aan de Wereldwinkel Assen zeker de moeite waard. Informatie en details zijn hier te vinden.
De traditionele Fairtrade Wandeling keert weer terug naar Gouda op 7 mei om 14.00. Het thema is: ‘eerlijke prijs, leefbaar loon voor iedereen’. Een wandeling door de geschiedenis van Gouda en de sociale ongelijkheid/werkomstandigheden van vroeger. Meer informatie staat op deze website.
Acties van winkels
Ook zijn er diverse Goudse winkels die tijdens deze week speciale Fairtrade acties hebben. Dit is de eerste ‘Fairtradestraat van Nederland’. Voor deze meer acties in Gouda klik hier.
De Fairtrade Werkgroep Heerlen zijn woensdag en donderdag ochtend aanwezig op het stadskantoor van Heerlen om de inwoners te informeren en attenderen op het belang van Fairtrade producten kopen.
Klik hier voor alle details.
Op een paar basisscholen in Houten worden de leerlingen van groep 8 op een speelse manier geinformeerd en uitgedaagd om na te denken over armoede en duurzaamheid. Het thema dit jaar is “Wat is Fair?.” Doormiddel van filmpjes, quizvragen en ander lesmateriaal, geschikt voor leerlingen van groep 8, wordt er over onderwerpen zoals armoede, eerlijke handel, en duurzaamheid gesproken.
Voor alle informatie over de actie klik hier.
Tijdens de Fairtrade week 7 t/m 14 mei komt de werkgroep van Teylingen in actie tijdens de openingsuren bij een van de vestingen van Bibliotheek Bollenstreek in Teylingen. Dit wordt gedaan doormiddel van een sociaal experiment met de vraag “What is Fair?” heet. Wil jij ook meedoen? Of een steentje bijdragen gaan een eerlijke wereld, klik hier.
Fairtrade Gouda organiseert een Wereldreis voor basisscholen (in totaal zes groepen) van 10-17 mei. Het thema is ‘van grondstof tot aankoop.’ De leerlingen wandelen door de binnenstad langs acht Fairtrade winkels. Klik hier voor het hele verhaal.
Op 14 mei is een bakwedstrijd in Leusden. Maak een taart of cake (zoetig of hartig) met minimaal 2 Fairtrade en/of lokale producten. Wil jij ook meedoen met Heel Leusden Bakt Fairtrade, klik hier voor meer informatie.
Op 15 mei wordt er een chocoladewandeling georganiseerd in Kasterlee. Lekker gezond bezig zijn en tegelijkertijd nog (h)eerlijke hapjes eten. Voor meer details klik hier.
Je staat er misschien niet altijd bij stil..
Maar jouw dagelijkse keuzes zijn onwijs belangrijk en hebben invloed op wereldniveau. Neem je de auto of de trein? Kies je voor koffie met ’n keurmerk of zonder? Ga je voor de goedkoopste banaan of kies je voor de eerlijkste banaan? Koop je nieuwe kleding of tweedehands? Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend, toch beseffen we niet dat onze dagelijkse keuzes een systeem in stand houden of juist veranderen.
Het huidige systeem is namelijk oneerlijk, want als je heel eerlijk bent, het is niet meer houdbaar. Klimaatverandering, uitbuiting van boeren en werknemers, de groeiende kloof tussen arm en rijk, water-, en bodemverontreiniging, en zo kunnen we nog wel effe doorgaan.. Dit moet veranderen!
Iedereen kan meehelpen, op z’n eigen manier:
- Supermarkten en bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid pakken en een strategie ontwikkelen, die in de volledige productieketen, het respecteren van de rechten van mens en milieu garandeert.
- Overheidsinstanties kunnen eerlijke handel opnemen in openbare aanbestedingen, en de markttoegang voor Fairtrade gecertificeerde boeren zo makkelijker maken.
- Jij als consument kan het verschil maken door waar kan voor Fairtrade producten te kiezen.
Wie betaalt de korting tijdens de Fairtrade Week?
Als een product in de aanbieding is dan wordt er tijdelijk minder marge op dat product verdiend. Wie welk deel van de korting voor zijn rekening neemt, is een afspraak tussen supermarkten en leveranciers. Maar wat als een paal boven water staat, is dat de korting nooit ten koste van de Fairtrade minimumprijs en Fairtrade premie gaat die aan boerenorganisaties betaald wordt. Dat is de garantie die jij als consument krijgt als je kiest voor een product met het Fairtrade keurmerk.
Lees meer!Een leefbaar inkomen/ loon is een mensenrecht!
Fairtrade werkt toe naar een leefbaar loon en een leefbaar inkomen voor producenten. Waarom is dit zo belangrijk? Zonder ’n stabiel inkomen kunnen boeren niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen of in de community. Hierdoor wordt armoede in stand gehouden, met kinderarbeid, ontbossing, milieuvervuiling en andere schendingen van mensenrechten tot gevolg..
Dikke thanks!
Een groot applaus voor alle bedrijven en personen die samen met ons de wereld eerlijker maken! Benieuwd welke partners al bij onze Fairtrade Family horen? Klik op ’n product en bekijk of het logo wat je zoekt ertussen staat!
Producten