Fairtrade Week voorjaar ’24
Check snel alle aanbiedingen, kortingscodes én winacties!
Boeren en werknemers die onderdeel zijn van Fairtrade krijgen meer betaald voor hun producten, werken in betere omstandigheden en gaan goed om met het milieu. Fairtrade ’s aanpak zorgt ervoor dat boeren en werknemers meer controle over hun leven hebben en zelf kunnen beslissen over hun toekomst.
Leer meer over FairtradeFairtrade Foodies Magazine
Het magazine staat tjokvol lekkere recepten die je zeker moet uitproberen!
Bekijk de receptenEen wereld vol eerlijkheid? Dat is teamwork! We hebben iedereen nodig, ook jou. Dus hier zijn wat eerlijke-tips om samen onze missie te versterken:
- Koop bewust: overweeg of je echt iets nodig hebt voordat je winkelt. En mocht je iets kopen, koop het dan bewust!
- Kies eerlijke producten: let op het Fairtrade keurmerk en verdiep je in de betekenis ervan.
- Deel onze missie: dit kan via een Insta story, TikTok video, in een praatje tegen je oma of buurvrouw of geef een toffe presentatie op school of op werk over Fairtrade.
- Fairtrade Friends: word Fairtrade Friend, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en meld je aan als vrijwilliger bij je eigen Fairtrade gemeente!
Teken nu!
Elke dag zetten boeren zoals Maria Doris, Muiz en Judis zich met liefde in om ons te voorzien van producten waar we zo van houden. Dankzij meer dan 2 miljoen boeren en werknemers wereldwijd die verbonden zijn met Fairtrade, kunnen we ’s ochtends genieten van ons vertrouwde kopje koffie of thee, onze favo chocoladereep, een heerlijke banaan bij de lunch en zelfs het katoen in ons comfortabele dekbed of favoriete shirt. Laat zien dat je hen steunt door nu te tekenen! Want laten we eerlijk zijn, zonder hen? Geen toekomst voor onze geliefde producten.. Dus, klaar om samen een statement te maken? Let’s do this!
#WorldFairtradeDay
Teken nu en laat je stem horen!Let’s be fair
We leggen het je uit!
Dit is denk ik de meest voorkomende opmerking die we krijgen. Vroeger zouden we je gelijk moeten geven, maar hey de tijden zijn inmiddels flink veranderd. Er zijn steeds meer huismerken en andere budgetvriendelijke merken die Fairtrade producten aanbieden. Veel supermarkten verkopen bijvoorbeeld Fairtrade koffie, chocolade en thee onder huismerk. Zo kiest PLUS voor haar complete huismerkassortiment, waar mogelijk, voor Fairtrade en ligt g’woon thee en chocolade met Fairtrade keurmerk in diverse supermarkten. En ook supermarkten zoals Aldi en Lidl verkopen een ruim assortiment Fairtrade producten. Fairtrade is verkrijgbaar in elke prijsklasse. Da’s fijn om te weten hè!
Consumenten raken door de wildgroei aan keurmerken steeds meer het vertrouwen in keurmerken kwijt. Fairtrade is door Milieu Centraal uitgeroepen tot topkeurmerk. Toch vragen mensen zich altijd af of het geld wel goed terecht komt.
Wat doet Fairtrade:
- Fairtrade minimumprijs: Fairtrade garandeert boeren een minimumprijs voor hun producten, wat betekent dat ze altijd een betere prijs krijgen, zelfs als de marktprijzen laag zijn.
- Fairtrade premie: Bovenop de minimumprijs betalen leveranciers een extra geldbedrag. Ook wel de Fairtrade premie genoemd. Deze premie gaat rechtstreeks naar de coöperatie waar de boer lid van is. De boeren mogen samen beslissingen hoe ze het geld besteden. Dit kan zijn voor het aanschaffen van nieuwe landbouwmachines, maar ook zoals scholen, gezondheidzorg en infrastructuur.
- Onafhankelijke controle: Fairtrade wordt streng gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie. Deze controleurs zorgen ervoor dat de minimumprijzen en premies correct worden betaald aan de boerencoöperaties en dat de premie daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in de projecten die gezamenlijk zijn afgesproken.
Vroeger betekende Fairtrade vaak: duur en alleen te vinden in biologische ‘hippie’ winkels, maar dat is allang niet meer zo. Er worden inmiddels meer dan 12.000 verschillende Fairtrade producten verkocht in Nederland. Ja, 12.000! Je kunt ze vinden in supermarkten, wereldwinkels, groothandels, cafés, hotels, restaurants en zo kunnen we nog wel effe doorgaan. Je moet gewoon letten op het groen-blauweFairtrade logo. Oops,..vergeten we bijna online nog! Er zijn ook webshops waar je heerlijk, vanuit je luie stoel, Fairtrade producten kunt bestellen en zo kunt meewerken aan een eerlijke wereld.
Kortingen, wie kent ze niet? Sla een willekeurige supermarktfolder open en de aanbiedingen lachen je tegemoet. Groente, fruit, vlees, koffie, chips of wasmiddel, je kunt het met korting kopen. Maar hoe zit het tijdens onze Fairtrade Week? Wie betaalt de korting dan? Als een product in de aanbieding is dan wordt er tijdelijk minder marge op dat product verdiend. Wie welk deel van de korting voor zijn rekening neemt, is een afspraak tussen supermarkten en leveranciers. Maar wat als een paal boven water staat, is dat de korting nooit ten koste van de Fairtrade minimumprijs en Fairtrade premie gaat die aan boerenorganisaties betaald wordt. Dat beloven we je!
Veel boeren en werknemers leven in armoede. Ze krijgen te weinig geld voor hun harde werk. En zoals je misschien weet brengt armoede grote problemen met zich mee, van kinderarbeid tot uitbuiting en ontbossing. Door een hogere prijs aan de boeren te betalen hebben ze genoeg geld om hun kinderen naar school te sturen, eten van te kopen en hun huis van te betalen. Maar kunnen ze ook investeren in duurzame landbouwmethoden. Dat betekent geen schadelijke bestrijdingsmiddelen, waterbesparing en het behoud van bossen. Zo kunnen ze niet alleen zichzelf, maar ook onze planeet gezond houden.
- Fairtrade werkt met minimumprijzen per productsoort om boeren meer zekerheid te bieden. Deze minimumprijs dient als vangnet als de wereldmarktprijs laag is en is gebaseerd op de kosten van duurzame productie.
- Fairtrade heeft als enige keurmerk een vaste- niet onderhandelbare premie. Deze wordt betaald aan de coöperatie waar de boer lid. De leden beslissen gezamenlijk hoe de premie besteed wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn aan een school, gezondheidszorg of schoon drinkwater.
- Als eerste organisatie ter wereld heeft Fairtrade een methode ontwikkeld om de prijs te berekenen die de boer moet ontvangen om een leefbaar inkomen te kunnen verdienen. Dit wordt ook wel een Leefbaar Inkomen Referentie Prijs genoemd. Fairtrade roept alle bedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen en een leefbaar inkomen/ loon de norm te maken.