Verhalen achter jouw Fairtrade koffie en thee
Ontmoet Miriam Zelaya, als klein meisje was ze al erg geïnteresseerd in koffie en leerde de kneepjes van het vak van haar grootvader. Ze is nu eigenares van haar eigen koffieboerderij in Marcala in Honduras, die is aangesloten bij de Fairtrade gecertificeerde koffiecoöperatie COMSA. In het gebied waar Miriam’s boerderij gelegen is, worden koffieboeren bedreigd met “la roya”, oftewel koffieroest. Dit is een schimmelziekte die ervoor zorgt dat de koffiestruik zijn bladeren verliest en de bessen niet helemaal rijp meer worden. Maar dankzij de Fairtrade premie kan COMSA haar boeren nieuwe variëteiten koffieplanten geven, die beter bestand zijn tegen koffieroest. Mede door deze premie kunnen boeren cursussen in biologische landbouw krijgen.
“When you drink your cup of coffee. I invite you to remember it comes from a place where people are working to build a different world in which we have peace, in which there is light, there is water, there is air for our future generations.”
Miriam Zelaya
Dit is Caroline Mbae, ze staat kandidaat voor de raad van bestuur van de Fairtrade gecertificeerde Rukuriri Tea Factory! Daarvoor was ze zes jaar Gender Director bij Rukuriri. Haar rol was om problemen rondom vrouwen en jeugd aan te pakken. Fairtrade bevordert de inclusie van vrouwen en jongeren. Als Caroline gekozen wordt dan is het de eerste keer in de geschiedenis van Rukuriri dat er een vrouw op dit niveau van leiderschap zit.
“Als bestuurder hoop ik de schakel te kunnen zijn tussen boeren en partners voor duurzame ontwikkeling, want er zijn nog veel meer voordelen voor boeren die ze kunnen krijgen via de producentenorganisatie.”
Caroline Mbae
Dit is Ronah Peve! In Papua Nieuw Guinea is koffie iets waar met name mannen zich mee bezig houden. Ronah probeert hier verandering in te brengen. Ronah is werkzaam bij de Fairtrade gecertificeerde koffiecoöperatie ‘Highland Organic Agriculture Cooperative’. Ondanks dat haar functie traditioneel gezien door een man vervuld zou moeten worden, werkt Ronah hard om deze vooroordelen te doorbreken.
“Vrouwen in het dorp komen tegenwoordig naar mij toe voor advies hoe zij het beste voor hun koffieplanten kunnen zorgen. Ze zien inmiddels in dat mijn baan niet enkel voor mannen is weggelegd!”
Ronah Peve
Ontmoet de ster plukster Rahel Mhabuka! Ze werkt als theeplukster op de Fairtrade gecertificeerde theeplantage Kibena in Tanzania. In een team met vier anderen oogst ze soms tot 3000 kilo theebladeren per dag. Ze is lid van het Premie Comité en helpt werknemers beslissen hoe ze het beste hun premie kunnen gebruiken. Dankzij de Fairtrade premie kunnen werknemers hun kinderen naar school sturen. Geld van de Fairtrade premie is gebruikt om de Lihogosa basisschool te bouwen. De school is heel goed en alle kinderen hebben boeken. Rahel is erg blij dat haar kinderen naar één van de beste scholen in de regio kunnen.
“Ik smeek de consumenten om Fairtrade thee te blijven kopen, omdat dit jaar de verkoop omlaag is gegaan. We zijn bezorgd dat we volgend jaar onze kinderen niet naar school kunnen sturen.”
Rahel Mhabuka
Julio Sepúlveda is al de derde generatie koffieboer in zijn familie! Hij is 28 jaar en aangesloten bij Coagronevada, een Fairtrade koffieboerencoöperatie in Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia. Zijn opa begon hier met koffie telen en zijn vader nam dit over. En nu treedt hij ook in hun voetsporen. Hij beschouwt de coöperatie als een tweede familie. Dankzij Coagronevada heeft hij veel zaken geleerd over het telen van koffie maar ook hoe je kan voldoen aan de Fairtrade standaarden. Daarnaast heeft de Fairtrade premie het leven van de kleine producenten in Sierra Nevada verbeterd.
“Als mensen zouden weten wat voor inspanningen wij allemaal moeten doen om koffie te produceren, dan weet ik zeker dat iedereen aan de andere kant van de wereld daar meer voor wil betalen.”
Julio Sepúlveda
Charles Njuguna is mede-eigenaar van de Iriaini Tea Factory, die Fairtrade gecertificeerd is. Hij is een van de 6000 boeren in Othaya, Kenia. Zes dagen per week werkt hij van 7.00 tot 16.00 uur en gooit hij theeblaadjes in een mand op zijn rug. Charles is een kleinschalige boer die een perceel van 0,5 hectare bewerkt. Als zijn vier kinderen opgroeien, zegt Charles dat ze hun eigen weg in het leven zullen moeten vinden, aangezien zijn perceel te klein is om te verdelen. Dankzij de Fairtrade premie kunnen boeren investeren in het upgraden van lokale scholen. Net als Charles gaven veel theeboeren prioriteit aan onderwijs en goede scholen. Met deze investering zagen veel kinderen, die na de basisschool moesten stoppen met leren, hun toekomst weer positief in.
‘Ik heb ze niets te geven, behalve een opleiding.’
Charles Njuguna
Ontmoet Segundo Guerrero, hij bezit 8 hectare land in de Piura-regio van Peru. Op driekwart ervan teelt hij koffie. Hij herinnert zich nog goed dat hij dicht bij opgeven kwam in de vroege jaren ’90. Hij en andere koffieboeren kwamen toen in een onontkoombare spiraal van armoede en schulden terecht, toen de koffieprijzen crashten en ze steeds minder kregen voor wat ze verbouwden. Dit waren wanhopige tijden voor boeren in de koffieteelt. Segundo en andere koffieboeren gingen op zoek naar een oplossing en zo werd hij één van de oprichters van CEPICAFE, nu bekend als de Fairtrade coöperatie Norandino. Door de Fairtrade minimumprijs en premie zijn ze in staat om te kunnen leven van hun boerderijen.
“Ik ben erg blij dat ik al mijn dromen en doelen waar heb kunnen maken. Niet alleen in dit gebied, maar ook verder weg in de regio. Ik ben erg tevreden met deze groei en succes.”
Segundo Guerrero
Dit is jeugd leidster Dharshani Raja Manikkam. Ze is na haar studie bij de Idulgashina Bio Tea Garden in Sri Lanka gaan werken. Ze wist op jonge leeftijd al dat haar ouders veel hadden geleden en besloot een beter leven voor zichzelf op te bouwen. Bij de Tea Garden slaagde ze erin om genoeg geld te sparen om haar huis te renoveren en meer verantwoordelijkheden op zich te nemen. Ze werkt hard om leiderschap te krijgen op verschillende niveaus en ze is geleidelijk aan meer uitdagende rollen op zich gaan nemen in de Tea Garden.
“Ik kan de jeugd inspireren door mezelf als voorbeeld te stellen. Ik ben een paar jaar geleden bij de organisatie gekomen, ze hebben me door de jaren heen verzorgd. Vandaag sta ik als een trotse jeugdleidster om de organisatie te vertegenwoordigen. ’’
Dharshani Raja Manikkam