Verhalen achter jouw Fairtrade cacao

Verhalen achter jouw Fairtrade cacao

Fairtrade cacao chocolade verhalen
Kouakou Kouassi Florent

Ontmoet Kouakou Kouassi Florent, hij is jeugdleider in Ivoorkust! Hij had zich samen met een vriend aangemeld voor de rol van jeugdleider. Uit de vele aanmeldingen is hij door de gemeenschap verkozen. Hij heeft door zijn rol veel geleerd over kinderarbeid, zoals wat de werkomstandigheden zijn waarin kinderen wél mogen bijdragen op het land en hoe je kinderen het beste kan beschermen. Een kind beschermen betekent: dat bepaald werk op het land niet is toegestaan voor een kind, zoals zwaar gewicht dragen. Hij zegt ook dat bescherming begint bij dat kinderen naar school gaan. Hij is zelf ook altijd naar school geweest en is daar dankbaar voor.

“Tijdens de eerste training in het dorp werd gezegd dat iemand de boodschap naar de gemeenschap moet brengen. Ik wil graag degene zijn die dat doet om de levens van de kinderen hier te verbeteren.”

N’zi N’guessan Moya Adeline Flavie  bezit een eigen stuk grond in Ivoorkust waarop zij o.a. cacao verbouwd. Bijzonder, wat vrouwen bezitten vaak geen land. Cacao is het enige product wat ze kan verkopen voor geld, de rest is voor eigen consumptie. Zij runt het samen met haar neefjes. Via Fairtrade heeft ze geleerd hoe ze haar land het beste kan managen, denk aan het maken van een planning voor tijdige bemesting en snoeien. En vond ze de training over kinderarbeid erg waardevol.

N’zi N’guessan Moya Adeline Flavie

N’zi maakt lange dagen, om 6 uur ’s ochtends start haar dag en moet ze ver lopen voordat ze bij haar stukje land is. Daarna werkt ze in het cacaoveld tot 6 uur, want dan wordt het donker en moet ze nog een stuk naar huis. Gelukkig vindt ze het leuk werk.

“Als klein meisje wilde ik graag dokter worden, maar mijn passie is nu om een stuk cacaoland erbij te kopen en er big business van te maken.”

Pauline Ahi N’da

Ontmoet Pauline Ahi N’da, toen haar echtgenoot 14 jaar geleden stierf, verloor ze ook de boerderij waarop zij en haar man cacao verbouwden. Dit komt doordat vrouwen alleen toegang hebben tot land via een mannelijk familielid, meestal een echtgenoot of vader. Zonder rechten op het land, ging het over op de familie van haar echtgenoot. Haar moeder gaf haar 7 hectare van haar boerderij voor cacao, zodat Pauline voor haar drie jonge kinderen kon blijven zorgen. Kort hierna werd Pauline lid van de Fairtrade coöperatie Capressa. Ze heeft hier meteen veel voordeel uit opgedaan, zo heeft ze de Fairtrade premie gebruikt om de scholing van haar kinderen en kunstmest te betalen. Ook neemt ze deel aan het Women’s School of Leadership Program, waar het verdedigen van de landrechten van vrouwen een belangrijk aandachtspunt is. En zoals je ziet op de foto levert Pauline haar cacao aan Ben & Jerry’s!

“Without the Fairtrade Premium, there would be no training; I wouldn’t have been able to buy my land, and there would be no one to oversee our farms and the fruits. The co-operative represents leadership. And we now know our rights.”