Sriyani

Sriyani

Kokos, Sri Lanka
Cover afbeelding voorSriyani
Kokosnoten, kokosolie en kokosmelk behoren tot de snelst groeiende exportproducten van Sri Lanka. In Dambulla is een kleine groep kokosboeren aangesloten bij Safenet, een coöperatie die sinds 2013 Fairtrade gecertificeerd is. Deze boeren leveren maandelijks de circa 80.000 kokosnoten die gebruikt worden voor de Fairtrade kokosmelk van Fair Trade Original.

Sriyani (1961) is één van de kokosboeren die is aangesloten bij Safenet. Ze woont met haar geestelijk gehandicapte schoonzus in een klein boerderijtje omgeven door 5 hectare met kokospalmen en kaneelplanten. Toen haar echtgenoot overleed in 2013, hielpen andere boeren van de Safenet coöperatie haar met haar boerderij. Dankzij hun hulp kan Sriyani nu zelf voor haar boerderij zorgen. ‘Andere boeren hebben me laten zien hoe ik feromonenvallen kan bouwen om te voorkomen dat kevers de jonge kokospalmen opeten. Ik ben heel blij met al hun steun na de dood van mijn man.’

Innovaties

Sinds de Fairtrade certificering van Safenet investeert Sriyani in innovaties voor haar boerderij. Ze is bezig met het opzetten van een nursery voor jonge kokospalmen: ‘Ik ben aan het sparen om veiligheidsnetten te kopen. Wilde zwijnen en stekelvarkens eten graag jonge kokospalmpjes. De netten zullen al deze ongewenste bezoekers tegenhouden.’ Samen met de andere leden van de coöperatie heeft Sriyani een duurzaam ontwikkelingsplan opgesteld. Zo wil de coöperatie de bodemstructuur en de waterhuishouding verbeteren.

Miljoenste blikje kokosmelk

De blikjes kokosmelk van Fair Trade Original worden in Nederland steeds meer verkocht. In 2015 ging het miljoenste blikje over de toonbank. Steeds meer kokosboeren zijn er daarom van overtuigd dat een Fairtrade certificering de toegangspoort naar de internationale markt kan zijn. De groep kokosboeren groeit gestaag.

Dankzij de verkoop van de blikjes kokosmelk ontving de Fairtrade coöperatie Safenet in 2015 een ontwikkelingspremie van 18.000 euro. Het jaar daarvoor werd een groot deel van de premie ingezet om een lokale basisschool in Hakmana te renoveren. Naast Fair Trade Original investeerde ook supermarktketen JUMBO in de renovatie van deze school.