Sakuntala Devi Ammasi

Sakuntala Devi Ammasi

Thee, Sri Lanka
Cover afbeelding voorSakuntala Devi Ammasi
Wie het prachtige Sri Lanka bezoekt kan niet om de theeplantages heen. Dat de theeplant het hier zo goed doet, komt door het ideale klimaat en de vruchtbare grond. Ook veel Fairtrade thee in Nederland komt uit Sri Lanka. Sakuntala (1985) werkt als theeplukster bij de Fairtrade gecertificeerde plantage Norwood.

Een van de belangrijkste Fairtrade leveranciers in Sri Lanka zijn de Bogawantalawa Tea Estates, opgericht in 1869 en sinds 1992 geprivatiseerd. Het is een grote theeonderneming met dertien plantages, waarvan er zeven in 2011 Fairtrade gecertificeerd zijn.

Norwood is een van de zeven Fairtrade gecertificeerde plantages en beslaat zo’n 391 hectare. In totaal werken hier 1200 werknemers in het veld als theeplukker of in de fabriek waar de theeblaadjes worden verwerkt. De plantage voorziet de werknemers en hun gezinnen van gratis huisvesting.

Ontwikkelingspremie

Sinds Norwood Fairtrade gecertificeerd is, ontvangen de werknemers een ontwikkelingspremie voor de thee die op de Fairtrade markt verkocht wordt. Deze premie wordt beheerd door een speciaal opgerichte Joint Body, waarin zowel het management als de werknemers zijn vertegenwoordigd. Samen beslissen zij democratisch hoe de Fairtrade premie wordt ingezet.

Naar school

Zo is er op Norwood extra aandacht voor de kinderen van de werknemers. De Norwood Estate heeft een eigen school waar de kinderen gratis onderwijs kunnen volgen. Daarnaast kunnen 149 kinderen extra lessen volgen en kregen een aantal jongeren een beurs om te studeren. Veel kinderen moeten een aardig eind lopen van en naar school en de meesten liepen dagelijks te zeulen met een stapel boeken. Daarom besloot de Joint Body een deel van de premie te besteden aan schooltassen. Ook werden er paraplu’s uitgedeeld. Deze zijn zowel handig in de regentijd als in de droge periode als bescherming tegen de felle zon.

Sakuntala

Sakuntala is de beste plukster van Norwood. Ze plukt ongeveer 75 kilo theeblaadjes per dag, terwijl het gemiddelde van de meeste pluksters op ongeveer 16 kilo ligt. Voor alle kilo’s boven dit gemiddelde krijgt Sakuntala een bonus uitbetaald.

Sakuntala is opgegroeid op een andere plantage, waar haar ouders nu nog steeds wonen. Ze trouwde negen jaar geleden en ging toen met haar man in een kleurrijk huisje op Norwood wonen. Ze hebben inmiddels drie zoontjes (7, 5 en 2). Haar schoonmoeder woont tegenover haar. Sakuntalas man werkt als tuinman en klusjesman op dezelfde plantage.

Voor Sakuntala begint de dag om vijf uur. Ze maakt ’s ochtends een ontbijt, bestaande uit roti met kip en groente, voor haar kinderen. Haar twee oudste zoontjes brengt ze naar school en haar jongste zoontje naar de kinderopvang, die ook allebei op Norwood gevestigd zijn. Tussen acht en drie is Sakuntala in de theevelden te vinden. Na werktijd haalt ze haar kinderen op en sprokkelt ze hout om het avondeten op te koken. Meestal maakt ze kip met rijst en groenten.

Als de kinderen slapen, kijkt Sakuntala televisie. Ze houdt van soaps. Tussen negen en tien gaat ze slapen. Haar kinderen slapen in het tweepersoonsbed in de woonkamer, Sakuntala en haar man slapen op een matras op de grond.

Agent of dokter

Sakuntala is blij dat haar zoontjes op de theeplantage naar school kunnen gaan: ‘Mijn jongens kregen schooltassen en paraplu’s via de Fairtrade premie. Ik hoop dat ze hard zullen studeren zodat ze later politieagent of dokter kunnen worden.’

Voor haarzelf zijn het de kleine dingen die het verschil maken: ‘Ik ben blij dat Norwood op verzoek van de Joint Body verzamelpunten voor vuilnis heeft opgezet, en daar het vuilnis regelmatig laat ophalen. Onze woonwijk is nu een stuk schoner. En de Joint Body heeft er ook voor gezorgd dat alle theeplukkers een thermosfles en een warme jas hebben gekregen. Dat is erg fijn, want het kan ’s ochtends als ik begin met plukken nog erg fris zijn.’
Sakuntala vult haar thermosfles met hele sterke zwarte thee met melk en suiker: ‘Mensen die hard werken, hebben sterke thee nodig’.