Pimpa Mung-Ngam
Rijst, Thailand
De Nam Om Community Enterprise Group is opgericht in 1999 en heeft 656 leden verspreid over twaalf dorpen in Yasothorn, een provincie in noordoost Thailand. Yasothorn is een arme regio waar de meeste mensen van de landbouw leven. Omdat de regio regelmatig wordt getroffen door droogte en overstromingen hebben de boeren weinig zekerheid. In 2002 begon Nam Om in samenwerking met Aden International, een inkoper en exporteur, met het telen van biologische rijst. In datzelfde jaar werd de coöperatie ook Fairtrade gecertificeerd.
Eigen rijstmolen
Nam Om heeft als eerste Fairtrade coöperatie in Thailand een rijstmolen gekocht. Dit maakt de boeren minder afhankelijk van tussenhandelaren en versterkt hun onderhandelingspositie in de keten. Bovendien besparen de boeren op transport, omdat de molen dicht bij huis is. De rijstmolen wordt beheerd door een commissie, bestaande uit leden van de coöperatie en wordt verhuurd aan Nam Om leden en externe rijsttelers tegen dezelfde prijs als commerciële rijstmolens. De rijstschillen en zemelen die aan het eind van het proces overblijven zijn van de rijstmolen en worden verkocht om meer inkomen te generen. De opbrengsten van de molen worden gebruikt voor transport, extra uitbetalingen aan boeren, herbebossing en het uitzetten van jonge vissen.
Educatiecentrum
De leden van Nam Om hebben met behulp van de Fairtrade premie een educatiecentrum opgericht. Hier wordt onderwijs op verschillende niveaus aangeboden aan mensen binnen en buiten de gemeenschap. Het educatiecentrum biedt onder andere lessen in biologische landbouw en management van microkrediet.
Duurzaam en zelfvoorzienend
De rijstcoöperatie Nam Om stimuleert zelfredzaamheid. Eén van de eerste activiteiten van de organisatie was het promoten van spaar- en kredietregelingen binnen de deelnemende dorpen. De leden van de coöperatie deden zelf een bijdrage aan het fonds. Daarnaast moedigt de coöperatie boeren aan om zelfvoorzienend te leven, bijvoorbeeld door cursussen aan te bieden in het zelf maken van shampoo en afwasmiddel.
Pimpa Mung-Ngam
Pimpa (45) werkt al 21 jaar op haar boerderij. Ze is getrouwd en heeft twee zonen. Haar oudste zoon (19) gaat naar de universiteit, zijn jongere broer (17) gaat nog naar de middelbare school.
Ze gebruikt 3 hectare van haar land voor haar eigen moestuin, kippen, buffels en varkens. Op de overige twee hectare groeit rijst. Pimpa vertelt: ‘Omdat mijn coöperatie Fairtrade gecertificeerd is, krijg ik een betere prijs voor mijn rijst. Met behulp van de premie heb ik jonge vissen voor mijn vijver kunnen kopen.’ Daarnaast is ze biologisch gaan verbouwen, wat beter voor haarzelf en haar familie is. Haar grond is vruchtbaarder en er bestaat geen gevaar voor allergische reacties die veel voorkomen bij boeren in de conventionele rijstteelt. Pimpa wil meer over landbouw leren zodat ze efficiënter kan omgaan met grondstoffen. Zo gebruikt ze de mest van haar buffels niet alleen voor de bemesting van het land maar ook om biogas van te maken. Het biogas gebruikt ze om op te koken.
Als haar zonen afgestudeerd zijn en terug komen uit Bangkok wil Pimpa een bed & breakfast oprichten waar toeristen kunnen overnachten en meer kunnen leren over het Thaise boerenleven. Daarnaast wil ze meer kippen fokken om te exporteren naar Indonesië.