Piet van Wyk

Piet van Wyk

Druiven, Zuid-Afrika
Cover afbeelding voorPiet van Wyk
Piet van Wyk en zijn collega’s ontwikkelden zich de afgelopen jaren tot zelfstandige, ondernemende boeren. De rozijnen die zij verbouwen zijn sinds maart 2014 verkrijgbaar bij Albert Heijn, in de Fairtrade notenmix van Puur en Eerlijk.

Plukken en drogen

De druivenboeren van Eksteenshuil verbouwen hun producten in de dun bevolkte Noordkaap provincie in Zuid-Afrika. Ze wonen en werken op drie eilanden die zijn gevormd binnen de vertakkingen van de Oranjerivier. Net als veel andere boeren in Zuid-Afrika, kregen zij na de afschaffing van de apartheid in 1990 het recht om de grond te kopen die zij al jaren pachtten en bewerkten. In 1994 verenigden ze zich in een associatie, die in 2003 Fairtrade werd gecertificeerd.

Tussen half januari en maart is het oogsttijd. De boeren plukken de druiven en leggen ze te drogen op hun binnenplaatsen of droogveldjes. Daarna brengen ze de rozijnen zelf naar de verwerker. Voor de oogst nemen de meeste boeren een paar seizoenarbeiders in dienst. Deze werknemers hebben allemaal een formeel contract en krijgen bijna allemaal meer betaald dan het wettelijk vastgestelde minimumloon. Om de kosten van de productie en het transport te dekken kunnen de boeren een lening afsluiten bij de coöperatie, die dan later weer van de uitbetaling wordt afgetrokken.