Ontmoet de mensen achter jouw Fairtrade katoen

Ontmoet de mensen achter jouw Fairtrade katoen

Cover afbeelding voorOntmoet de mensen achter jouw Fairtrade katoen
Achter elk Fairtrade product schuilt een verhaal, een boer of werknemer, een bedrijf waar iedereen met passie werkt. Op dat verhaal zijn we trots! Door deze verhalen te vertellen proberen we wat FAIRweg is dichtbij te halen.
katoenboerin en bestuurslid Lakshmi
Lakshmi Kotnaka, bestuurslid Pragathi, India

Dit is Lakshmi Kotnaka, samen met haar man bezit ze 1 Ha grond voor het verbouwen van katoen. Het is normaal voor vrouwen om sneller te plukken dan mannen, maar Lakshmi haar tempo is uitzonderlijk hoog! In 6 uur plukt Lakshmi 60-70 kg katoen, terwijl haar man, Sampath Rao, in dezelfde tijd maar 30 kg plukt. Ze is recent gekozen als bestuurslid van de coöperatie Pragathi, waar haar katoenboerderij ook bij is aangesloten.

Het grootste voordeel dat Lakshmi en haar familie hebben gekregen door Fairtrade is het geschenk van een rookloze kachel. Deze zijn uitgedeeld door de overkoepelende coöperatie Chetna Organic en verminderen de rook in huis, wat ademhalingsproblemen en irritatie van de ogen veroorzaakte. Dit heeft ook een positieve impact op het milieu!

Over de toekomst van haar dochters zegt Lakshmi: “Ik wil gewoon dat ze gelukkig zijn. Ik ga ze niet dwingen om te studeren, maar ik ondersteun ze graag als zij dat wel zouden willen. Ik zie ze graag opgroeien en de landbouw verlaten om bijvoorbeeld een baan bij de overheid op zich te nemen.”

Katoenboer Chart Singh
Chatr Singh, katoenboer, India

Ontmoet Chatr Singh, hij is katoenboer en lid van coöperatie Noble Ecotech! Noble Ecotech is een van de grootste Fairtrade-gecertificeerde coöperaties in India, meer dan 4.000 kleine boeren en hun gezinnen zijn leden. Noble Ecotech heeft een duidelijke missie:
kleine boerengezinnen dichter bij duurzame teelt brengen.

“Vroeger moesten we katoenzaden kopen van lokale handelaars, die ze aan ons uitleenden zodat we afhankelijk van hen bleven. Maar sinds we Fairtrade gecertificeerd zijn, koopt de coöperatie de zaden en verkoopt ze voor een eerlijke prijs door aan de aangesloten boeren. Een ander voordeel is dat we al onze katoen aan de coöperatie kunnen verkopen en we niet meer aan verschillende opkopers hoeven te verkopen die ons geen goede prijs geven. Met de Fairtrade premie hebben we een grote watertank kunnen kopen die wordt gebruikt voor de opslag van water voor huishoudelijk gebruik.” 

Katoenboer Athram Nagoroa
Athram Nagoroa, directeur Pragathi, India

Ontmoet Athram Nagorao, de directeur van coöperatie Pragathi! Hij heeft 4 zonen en bezit 7 Ha land voor de katoenteelt. Zijn boerderij is formeel sinds 2012 omgezet in een biologische katoenboerderij, maar hij zegt dat zijn vader en grootvader standaard altijd al op biologische wijze landbouw beoefenden. Voorheen moest hij zijn katoen via tussenpersonen verkopen en was er geen toegevoegde waarde of erkenning voor biologisch katoen, maar als gecertificeerde boeren die met Chetna samenwerken, krijgen ze een goede prijs voor hun Fairtrade biologische katoen.

“Als voorzitter van de coöperatie heb ik een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten van een trainingscentrum, het ontwikkelen van scholen en het verstrekken van rookloze kachels. In de toekomst zou ik graag biologische landbouw uitbreiden naar nieuwe gebieden.”

Katoenboer Indru Madavi met geiten.
Indru Madavi, bestuurslid Pragathi, India

Dit is Indru Madavi! Hij heeft 4 zonen, 45 geiten, 9 koeien en 4,5 Ha land voor katoenteelt. Zijn zonen zijn ook boeren op één na die is gaan studeren. Naast katoen verbouwt hij sorghum/gierst (voor roti), linzen, peulvruchten en groenten, eigenlijk alles wat nodig is voor zijn eigen consumptie. Indru zit al 5 jaar in het bestuur van de coöperatie Pragathi. Als bestuurslid van de coöperatie is hij betrokken geweest bij het motiveren van boeren om biologisch gecertificeerd te worden en heeft hij bijgedragen aan het 100% biologisch certificeren van zijn dorp.

“If re-elected, I would like to establish drinking water facilities in the village, replicate my village’s model in other villages and further increase the shift to organic in other villages.”